Unes 200 persones s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per reclamar la clausura permanent del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca, que romandrà tancat els propers mesos per obres de millora. La plataforma Tanquem els CIE ha anunciat protestes a finals de novembre per pressionar els partits en la propera campanya electoral.

Durant la concentració, en què han participat representants polítics de la CUP, Catalunya Sí que es Pot, BComú o ICV-EUiA, s’han pogut sentir crits de “cap persona és il·legal”. Després dels parlaments els manifestants s’han reunit en assemblea i han proposat accions per dur a terme en els mesos en què el centre estarà tancat. Destaca, per exemple, demanar al Plenari de l’Ajuntament de Barcelona que aprovi una moció perquè Barcelona es declari lliure de CIE. També es proposa una manifestació a finals de novembre per pressionar els partits durant la campanya.

El portaveu de Tanquem els CIE, Marc Serra, ha demanat valentia als governs català i municipal perquè desobeeixin la llei d’estrangeria. Marga García, de Migra Studium, ha explicat que el 19 d’octubre es va produir un “macro trasllat” al CIE de València de 40 persones que, segons les previsions, podrien ser deportades. De fet, segons fonts del govern en més d’un 80 % dels casos s’executarà l’ordre d’expulsió. García també ha assenyalat que algunes persones s’han alliberat perquè han complert el temps màxim de permanència i d’altres han rebut la sol·licitud d’asil i han estat acollides per ONG.