Amb tres dies de marge per a l‘inici de la irrupció freda,  els mapes continuen perfilant el pronòstic. Les últimes actualitzacions dels models, a banda de confirmar l’arribada de la massa d’aire fred gestada a l’oest de Rússia a partir de diumenge, n’allarguen l’estada damunt de Catalunya durant uns quants dies més.

Per determinar com evolucionaran les temperatures en superfície se sol analitzar la temperatura prevista a diversos nivells o capes. La capa de temperatura a 850 hPa, és a dir, d’uns 1.500 metres d’altitud, sol ser una de les més indicades per poder-ho pronosticar. El gràfic que il·lustra aquesta notícia compara – en color taronja- la temperatura mitjana dels darrers 30 anys a uns 1.500 m  d’altura (850 hPa) respecte de la prevista els pròxims dies,  en color blau.

El gràfic  és contundent i mostra clarament el brusc descens de la temperatura a partir de dilluns, 19 de març, jornada en la qual el termòmetre podria assenyalar fins a 10 graus per sota el que seria habitual per a l’època de l’any. La novetat respecte de dies anteriors és que aquest dijous la majoria de models meteorològics coincideixen a allargar la fredorada una quants dies. El fred més intens es notaria sobretot entre dilluns i dimecres, però podria mantenir-se també durant la segona meitat de la setmana. El termòmetre continuaria assenyalant valors clarament inferiors als normals com a mínim fins al cap de setmana vinent.

Aquest és el mapa isobàric i d’altura previst per a dilluns al matí (model GFS):

Nevarà a cotes baixes?

Divendres, però sobretot durant el cap de setmana, es preveuen xàfecs de neu cap als Pirineus i punts del nord-est del país, especialment a les tardes i el vespre de dissabte i diumenge. La neu visitarà les valls i diumenge a darrera hora podria enfarinar també cotes relativament baixes de sectors del nord-est del país.

Més enllà, i si més no de moment, els mapes anuncien que el fred de la setmana vinent serà més aviat sec fora dels Pirineus i anirà acompanyat de vent del nord a molts sector.

Tanmateix, caldrà anar seguint el minut a minut per la possibilitat que s’acabin gestant xàfecs irregulars en zones a resguard de les ventades a causa de la presència de molt d’aire fred en altura. Això seria factible a cotes realment baixes, dilluns, entre el sud de la Costa Brava i la Costa Central, i a mitjans de setmana a diversos sectors de l’interior i el sud.

El fred està força assegurat a hores d’ara, però el tema dels possibles ruixats són de difícil pronòstic encara. Caldrà esperar quan quedin poques hores per poder-ho confirmar o desmentir.

A btveletemps continuarem seguint al detall l’evolució dels mapes.