La 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, que se celebrarà a Barcelona entre l’agost i l’octubre d’aquest any, no serà un esdeveniment positiu per a la Barceloneta. Això és el que s’assegura des de la plataforma No a la Copa Amèrica, qui ha engegat una campanya amb l’enganxada de cartells i la pintada de grafits que és visible als diferents carrers del barri mariner. El problema d’aquest esdeveniment esportiu, segons Esther Jorquera Mateu, membre de la plataforma No a la Copa Amèrica, és que les conseqüències “ja són palpables”: “Hi ha hagut un increment dels preus del lloguer al barri, i aquest increment es mantindrà quan la fita esportiva marxi”.

“Efectes negatius i ja visibles”

La plataforma No a la Copa Amèrica manté que cap esdeveniment d’aquesta envergadura ha tingut mai cap conseqüència positiva per al barri, tot i els canvis que s’hi estiguin produint. Jorquera afirma que “s’està produint una expulsió del veïnat, l’encariment dels habitatges i el canvi d’ús dels comerços de proximitat que fa que l’ecosistema en l’àmbit veïnal no es sostingui per cap banda”. Per a Jorquera, els efectes no se centren només en les 14 setmanes que durarà la competició, “sinó que el problema es quedarà de manera permanent, ja que la pujada del preus dels lloguers es mantindrà i la Barceloneta és un dels barris amb els preus dels lloguers més cars de tot Espanya”.

Per tot plegat, la plataforma No a la Copa Amèrica ha convocat per a aquest dissabte una jornada al Centre Cívic Barceloneta sota el lema “Rumb al col·lapse”. Explicaran els efectes que aquest esdeveniment esportiu pot tenir al barri i a la resta de la ciutat.

Copa invertida

La icona de la campanya contra la celebració de la Copa Amèrica és una copa invertida. D’aquesta manera, segons Jorquera, “volem fer entendre que no serà cap cosa positiva ni per al barri ni per a la ciutat“.

Lourdes López, veïna del barri, també està en contra de la celebració d’aquesta fita esportiva. “Fa anys que lluitem contra la massificació turística al barri i amb aquesta celebració arribaran a la Barceloneta més turistes. Això què és? És clar, no ens tenen en compte”. La plataforma xifra en dos milions més de visitants al barri per motiu de la Copa Amèrica. “La Barceloneta ja està col·lapsada de turistes, a l’igual que altres barris de la ciutat i, això, no farà més que complicar la situació“.