Després de saber que l’objecte que s’ha trobat a la platja del Somorrostro no és un artefacte explosiu, sinó una canonada, la zona ha estat perimetrada amb banderes i amb la senyalització “Fons perillós”. La instal·lació la va deixar aquest dijous a la tarda el Grup de Desactivació Subaquàtica de l’Armada, que va determinar amb una anàlisi exhaustiva que l‘artefacte sospitós no era una bomba de la Guerra Civil.

La platja, que ja s’ha reobert als usuaris i banyistes, quedarà amb aquest aspecte fins que una retroexcavadora elimini totalment la canonada, d’aquí a dues setmanes. Per ara, tothom que s’hi apropa respecta l’espai prohibit al bany.  

Costes de Barcelona assumirà la retirada total de la canonada

La zona més propera a l’artefacte enterrat s’ha de mantenir perimetrada en espera que es puguin realitzar treballs amb la maquinaria pertinent, una retroexcavadora —en aquest cas— i es pugui extreure la canonada. 

Des de la Direcció de Platges de l’Ajuntament de Barcelona s’ha contactat amb el cap de la Demarcació de Costes de Barcelona, que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic perquè són l’organisme competent per fer aquesta actuació, i aquest matí ja hi han fet una visita tècnica.

La Demarcació ja ha iniciat el tràmit per tenir-ho enllestit com més aviat millor, i estimen que trigaran unes dues setmanes.

L’Armada diu ara que l’objecte sospitós a la platja del Somorrostro és una canonada i no un explosiu

Les arestes perilloses de la canonada ja s’han eliminat

El tub estava incrustat al sòl a dins de l’aigua i presentava arestes metàl·liques potencialment perilloses. Per aquest motiu els experts de la Guàrdia Civil van dur a terme aquest dijous diverses microvoladures per extreure’n el màxim material possible i així evitar qualsevol tipus de risc per a banyistes i usuaris.

El Grup Especial de Desactivació d’Explosius de la Unitat de Bussejadors de Mesures Contramines va fer diverses incursions dins de l’aigua, amb eines reglamentàries, i va repetir l’operació de les detonacions fins que l’objecte no ja no sobresortia.