violència masclista

El govern de la Generalitat ha comunicat aquest dimarts que està estudiant fer un canvi d’estratègia en l’anàlisi dels feminicidis per millorar-ne la prevenció. El Departament d’Igualtat i Feminismes es planteja recollir informació dels entorns de les víctimes i els assassins per veure quines situacions podrien haver detectat abans i prevenir nous casos.

Una anàlisi més qualitativa

Fins ara, es feia una anàlisi descriptiva i es recollia informació sobre si la dona havia acudit o no a algun dels serveis especialitzats, la classe de violència que s’havia detectat, l’àmbit en què es produïa o si s’havia atès alguna urgència anterior relacionada amb el cas.

La directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, ha explicat que “de cadascun dels feminicidis, de les circumstàncies concretes del cas i d’allò que pot explicar l’entorn, en podem extreure informació molt valuosa que ens ajudi a prevenir nous casos de manera més efectiva”. Per aquest motiu, valoren un canvi d’estratègia per passar d’una anàlisi més descriptiva a una de més qualitativa.

Nou feminicidis des de principis d’any

La notícia s’ha fet pública després dels feminicidis a Girona i a Barcelona de la setmana passada i després que Rosich hagi assistit aquest migdia al comitè de crisi convocat pel Ministeri d’Igualtat en què s’han avaluat els darrers tres feminicidis que s’han produït a Catalunya entre el juny i el juliol.

Aquest 2023 hi ha hagut nou feminicidis a Catalunya. Des del 2012 —any en què es va crear el grup d’anàlisi dels feminicidis—, 123 dones han mort assassinades per la violència masclista i 91 fills i filles han quedat orfes de mare.

Augment de les indemnitzacions i més facilitats per rebre-les

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha augmentat enguany les indemnitzacions a les dones que pateixen violències masclistes i ha reconegut per primera vegada la violència vicària, és a dir, el dret de la mare a ser indemnitzada per l’assassinat del seu fill o filla. Així mateix, s’han facilitat els tràmits per rebre-les. Les dones que han patit algun tipus de violència i amb sentència ferma, no hauran d’acreditar lesions ni seqüeles amb un comunicat mèdic o sentència judicial per poder cobrar la indemnització.

D’altra banda, entre aquest any i el següent s’obriran nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) per a l’atenció a les violències masclistes arreu de Catalunya, que se sumaran als 17 que ja hi ha. La tardor vinent es posarà en funcionament el nou Servei d’Intervenció en Crisi, amb capacitat de desplaçar-se amb rapidesa a qualsevol municipi per proporcionar presencialment atenció psicològica d’urgència per a dones que hagin patit violències masclistes.