germanes Puig Antich i document anul·la sentència
Foto: Miquel Vera (ACN)

(Agències) El Govern espanyol ha fet un homenatge a l’activista Salvador Puig Antich, l’últim ajusticiat pel mètode del garrot vil durant el franquisme, el març del 1974, ara fa 50 anys. En aquest acte de reparació, que s’ha fet a Madrid aquest dimecres, el ministre de Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha entregat a les germanes un declaració de “reconeixement i reparació” que declara il·legal els tribunals i jurats que el van jutjar, i anul·la la sentència.

Fa 50 anys que lluitem per això, per la dignitat del nostre germà Salvador. Estem emocionats, no tenim paraules”, ha dit Inma Puig Antich, germana de Salvador Puig, que ha parlat en representació de la família.

“Avui en certa manera es fa justícia”

La declaració, signada pel ministre, certifica la reparació de Salvador Puig Antich “per la persecució i violència patides per raons polítiques, ideològiques i de consciència durant la dictadura, i el reconeixement a la seva condició de víctima per haver estat condemnat a pena de mort”.

El ministre ha entregat el document a les germanes de l’activista i ha assegurat que “Salvador Puig Antich va ser una víctima, els seus familiars també, el van perdre molt jove”. “Sé que és un dia agredolç, perquè fa 50 anys que esperen, massa temps, però és un gest que aprecien perquè és posar les coses al seu lloc”.

“La democràcia no es completa si no es repara”

Torres ha defensat que una democràcia “no es completa si no es repara” a les víctimes. També ha assenyalat que el mateix Salvador Puig Antich sabrà “des del lloc on sigui” que “avui en certa manera es fa justícia”.

L’acte de reparació, que s’ha fet a la seu del Ministeri, també ha comptat amb la presència del secretari d’Estat de memòria democràtica, Fernando Martínez, i el diputat d’ERC Francesc-Marc Álvaro.

Salvador Puig Antich, militant anarquista i antifeixista, fou executat a la presó de la Model el 2 de març del 1974 als 25 anys. Un consell de guerra el va condemnar per l’homicidi d’un subinspector de policia a Barcelona en un tiroteig que es va registrar durant la seva detenció.

La llei de memòria democràtica del 2022 defensa la reparació de les víctimes del franquisme i declara nul·les les sentències i resolucions que es van dictar durant el franquisme, fets que aquest dimecres s’han resolt oficialment en el cas concret de Salvador Puig Antich.