(ACN) El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l’avantprojecte de llei de memòria democràtica, que inclou l’anul·lació de les condemnes per raons ideològiques durant el franquisme, entre les quals la de l’afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys. L’avantprojecte de llei, que actualitza la norma impulsada per l’executiu de Rodríguez Zapatero l’any 2007, també preveu la il·legalització de fundacions que “amb recursos públics” facin apologia de la dictadura o d’altres que incitin a l’odi i la violència contra les víctimes del franquisme.

La llei, que comença la tramitació, també preveu resignificar el Valle de los Caídos per convertir-lo en un cementiri civil i la creació d’un cens estatal de víctimes, un mapa de fosses comunes o un banc d’ADN per identificar les víctimes, així com la creació d’una fiscalia de sala al Suprem. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha afirmat que es tracta d’una llei “per trobar-nos tots” i, tot i que ha admès que s’ha anat “tard”, “el Govern ha decidit anar on s’havia d’anar”. “No seríem una gran democràcia si ni fóssim capaços d’enfrontar-nos al nostre passat com han fet altres països”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha dit que aquesta llei “té molt a veure amb el passat però també amb el present i el futur” i que persegueix dos objectius: d’una banda, la defensa i el coneixement del “nostre passat democràtic”; i de l’altra, el reconeixement, la reparació i la justícia per a les víctimes.

La previsió és que es pugui portar a aprovació al Congrés durant el primer semestre de l’any 2021. Ara, s’obre el període de recollida d’informes dels diferents ministeris implicats i després haurà d’afrontar la fase d’informes preceptius del Consell Fiscal i del Consell General del Poder Judicial.