CARLOS ARDANAZ, responsable CCOO Presons "Els centres de preventius han d'estar a la ciutat ubicats. Aquest centre té el 75 % dels interns preventius de tot Catalunya. És totalment imprescindible que hi sigui perquè el model funcioni com ha de funcionar. La resta és propaganda política." XAVIER MARTÍNEZ, responsable d'UGT Presons "La ciutat de la Justícia es troba a Barcelona. Els trasllats que hauran de fer els Mossos molt més llargs es fan a la ciutat de Barcelona. O sigui, tots els condicionants es donen perquè sigui obligat per part del govern de la construcció d'un centre penitenciari de preventius." CARLES MUNDÓ, conseller de Justícia "Les converses i el debat i les reunions amb els sindicats són constants. En vam tenir la setmana passada, en tindrem aquesta setmana, en tindrem la setmana que ve. Per tant, el diàleg amb els sindicats és una constant en el Departament de Justícia. Tots els llocs de treball estan garantits i, per tant, aquesta és una preocupació que els sindicats no han de tenir perquè és una qüestió que està resolta, està aclarida i és ferma i el compromís és explícit i el posarem en un paper si els sindicats volen acordar qüestions com aquestes i altres qüestions que puguin plantejar."

Els manifestants han protestat davant del Parlament, aprofitant la sessió de control. Demanen als grups polítics que impedeixin els plans del govern, que, tal com va explicar el conseller de Justícia, Carles Mundó, podrien ser tancar la Model aquest mateix any, sense que el centre de la Zona Franca estigui construït.

Asseguren que el tancament causarà “la diàspora de 500 treballadors del centre, posarà en perill els llocs de treball de centenars d’interins i afectarà els horaris i la conciliació de les vides familiar i laboral de tot el col·lectiu penitenciari”, ja que la intenció del govern és traslladar els presos a la resta de centres on hi ha 3.000 places lliures.

Per això, en la concentració, han mostrat pancartes i cartells amb els lemes “La Model no es tanca sense la Zona Franca” i “En defensa dels llocs de treball”. En el ple, el conseller Mundó ha reiterat que “es mantindran tots i cadascun dels llocs de treball, sigui de personal funcionari, sigui de personal interí, sigui de personal que avui presta el seu servei a la presó Model o a qualsevol altre centre. “Això ho vull deixar perfectament clar, ha dit.

Els sindicats asseguren, però, que el conseller menteix. De fet, han explicat que hi ha 35 interins a qui ja han comunicat que no els renovaran el contracte. El Departament de Justícia ja ha respost que no s’ha renovat el contracte a aquests interins perquè són substituts per a les vacances d’estiu i de Nadal.

Des que es va anunciar el nou pla per traslladar la presó Model i el Centre Obert de la Trinitat Vella, els funcionaris han fet sentir els seus recels per les conseqüències laborals que puguin tenir els canvis, una malfiança que va anar a més quan el conseller Mundó va assegurar que la Model podia tancar aquest mateix any, encara que la presó que l’ha de substituir a la Zona Franca no estigui construïda.