(ACN) La fiscalia s’oposa a l’admissió a tràmit de la querella interposada per sis dones activistes contra un policia nacional que es va infiltrar als moviments socials del barri de Sant Andreu de Barcelona entre el 2020 i el 2022. Pel ministeri públic, el fet de mantenir relacions sentimentals i sexuals amb sis activistes no va suposar cap delicte, però admet que les afectades podrien reclamar per la via civil o contenciosa administrativa si han vist afectat algun dret o han patit algun dany patrimonial.
Segons el ministeri públic, les relacions amb l’agent “no eren asimètriques” i les querellants les “van acceptar lliurement, sense violència ni intimidació“, i van mantenir el consentiment durant la pràctica.
Querella per abusos sexuals, contra la integritat moral i revelació de secrets
Les sis activistes es van querellar pels delictes d’abusos sexuals continuats, contra la integritat moral o tortura, descobriment i revelació de secrets i impediment de l’exercici dels drets civils. Segons la fiscalia, només una de les querellants admet haver tingut relacions sexuals amb l’agent infiltrat després de l’entrada en vigor de la llei del “només sí és sí”, l’octubre de l’any passat. Segons la legislació anterior, només es podia condemnar per abús sexual mitjançant engany si la víctima tenia entre 16 i 18 anys, cosa que no era el cas.
Pel que fa als delictes contra la integritat moral, el fiscal diu que les relacions sexuals en cap cas van ser “asimètriques”. “El querellat no podia abusar de cap càrrec perquè les querellants desconeixien que era, suposadament, un agent de policia“. També descarta que hi hagués cap tracte vexatori, degradant o humiliant ni cap sofriment físic o psicològic. Respecte al delicte de revelació de secrets, el fiscal diu que no consta que l’agent s’hagués apoderat de cap document concret, no s’han gravat ni interceptat comunicacions ni s’ha afectat cap base de dades.
L’Estat espanyol “ha exercit violència institucional sexualitzada”, segons Irídia
Segons Irídia i la CGT, l’Estat espanyol ha “vulnerat el dret a no patir tractes cruels o inhumans, exercint violència institucional sexualitzada contra dones a qui s’ha instrumentalitzat pel fet ser militants i activistes”. “L’actuació de l’agent es va realitzar de forma planificada, deliberada i amb el coneixement que s’estava abocant dones polititzades a trair les seves creences i valors, ja que se les estava empenyent a realitzar actes que atemptaven directament contra la seva llibertat ideològica i la seva identitat política“, asseguren.