La fiscalia ha arxivat les queixes per assetjament psicològic presentades el juny del 2016 pels exmembres del grup d’investigació CREA. Després d’escoltar els testimonis, el ministeri públic considera que no afegeixen res a la causa que l’any 2005 ja va ser arxivada. La resolució determina a més que no hi ha elements suficients per qualificar els fets com a infraccions penals i, per això, tampoc no continuarà la investigació de la policia.

El cas té l’origen en la denúncia que van fer l’any 2004 tres persones que havien treballat al grup CREA. Els personal va afirmar llavors que els líders del grup els proposaven formar part d’un procés de transformació social que ells mateixos havien de viure en primera instància. Entre altres aspectes, els membres havien de viure en pisos del col·lectiu o participar en trobades en les quals se’ls orientava en les relacions de parella i, fins i tot, van arribar a assegurar que havien de consultar amb els guies del grup quan i amb qui mantenien relacions sexuals.

El CREA ha lamentat en un comunicat que les queixes hagin tingut un efecte de revictimització de les víctimes de violència masclista a les universitats. Per la seva banda, la Universitat de Barcelona analitzarà si obre un expedient informatiu un cop rebi la documentació de la fiscalia.