L’empresa Glovo està en el punt de mira de les farmàcies. La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya, (FEFAC), ha tornat a denunciar el portal de missatgeria per “vendre de forma il·legal medicaments”. La queixa ja s’ha registrat al Departament de Salut.
Les queixes contra Glovo venen de lluny
La primera demanda que va interposar la FEFAC va ser el febrer del 2018. De seguida van obtenir una sentència favorable de l’Agència Espanyola del Medicament i de Productes Sanitaris en la qual es demanava a Glovo la cessió immediata de venda i entrega de medicaments. La companyia va recórrer contra la sentència, però l’hi van desestimar. Això va passar el juliol del 2018.
Ara la FEFAC ha aportat com a prova una comanda finalitzada d’un capsa d’ibuprofèn de 600 mg feta després de la sentència.
Glovo diu que no incompleix la llei perquè només fa de mitjancer
Glovo ha sortit al pas d’aquestes acusacions amb un comunicat oficial en què insisteix que el servei no ven ni publicita medicaments, sinó que els repartidors fan de mitjancers entre usuaris i farmàcies. Alhora, assegura que “si un farmacèutic dispensa un medicament amb recepta mèdica, és responsabilitat de la pròpia farmàcia, en cap cas de la plataforma” i que pot decidir dispensar-lo o no. A més, Glovo remarca que el seu sistema facilita que el farmacèutic contacti directament amb l’usuari per mitjà del repartidor.
D’aquesta manera, tant l’aplicació com el web de Glovo continuen oferint actualment el servei de farmàcia. Ara bé, només en algunes ocasions -abans de finalitzar la comanda, a través de l’aplicació- s’especifica que el farmacèutic pot trucar l’usuari en cas de dubte i se l’informa que Glovo no fa cap venda de productes farmacèutics, sinó que “recull i entrega comandes”.
Tanmateix, amb un altre usuari i a través del web, betevé ha comprovat que, si es fa una comanda farmacèutica, no apareix cap advertiment per al consumidor ni s’informa del possible contacte entre farmacèutic i consumidor. En la seva defensa, Glovo conclou que “l’usuari és lliure d’exercir el seu dret fonamental d’auxili” i que ha ajudat a persones necessitades a obtenir medicaments quan no tenen la capacitat de fer-ho per si mateixos.
Des del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, (COFB) diuen que estan d’acord amb la denúncia de la FEFAC. Alerten que “no està permesa la intermediació de tercers en la venda de medicaments a distància per mitjans telemàtics”. Diu el COFB que quan l’usuari demana un fàrmac no ho fa directament a la farmàcia, tal com preveu la llei.
El president de la FEFAC, Antoni Torres, ha admès que s’ha obert un debat sobre la dispensació domiciliària de medicaments les 24 hores del dia. Segons Torres, hi ha farmàcies que ofereixen la venda en línia de fàrmacs complint amb uns requisits molt específics, un dels quals és que el farmacèutic és el màxim responsable de l’ús correcte i transport del medicament. Un fet, que segons diu, no compleix aquesta empresa. La FEFAC admet que s’hauria de buscar una fórmula adaptada als nous temps que incentivés a les farmàcies a unir-se per vendre en línia, sense fer ús de plataformes com Glovo.