consells alimentacio saludable

(ACN) Menjar bé i de forma saludable pot tenir un efecte protector davant la depressió, segons un estudi liderat per l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar. El treball ha fet seguiment de persones del Registre Gironí del Cor per avaluar l’impacte de quatre tipus de dietes saludables sobre el risc de patir símptomes o de rebre un diagnòstic de depressió. L’estudi ha comptat amb la participació d’investigadors del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició i del CIBER de Malalties Cardiovasculars i de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Les dietes seguides han estat la mediterrània, una altra per prevenir la hipertensió, una tercera vegetariana i una última recomanada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Totes les dietes estudiades coincideixen en determinats grups d’aliments com fruita, verdura i llegums i la limitació de la ingesta de carn vermella i processada, però hi ha diferències en relació amb el pes del peix, dels lactis o del sucre en les seves recomanacions d’ingesta d’aliments.

Estudi realitzat per l’Hospital del Mar

S’han tingut en compte més de 3.000 persones, sobre les quals es disposava informació de la seva dieta i se’ls va fer un seguiment durant sis anys. Al final del període, se’ls va sotmetre a un qüestionari per determinar si presentaven símptomes de depressió. Un 6 % (184) en tenien i menys del 2 % patien depressió severa.

Així doncs, les dades demostren que seguir qualsevol de les dietes mencionades ajuda com a factor protector davant la depressió. D’entre les quatre, en destaca la dieta mediterrània, que obté millors resultats, ja que aquesta redueix en un 16 % el risc de patir símptomes de depressió. També destaquen altres factors independents com l’estil de vida, el pes corporal, la salut o el nivell socialdemogràfic dels participants.

La investigadora de l’Hospital del Mar i metge resident de la Unitat Docent de Medicina Preventiva i Salut Pública del centre, Gabriela Lugon, ha afirmat que modificar la dieta no acabarà amb la depressió, però ha afegit que “pot tenir un paper important i ser un factor d’intervenció, de forma conjunta amb altres”.

Autores del treball apunten la necessitat de polítiques públiques que facilitin l’accés a una alimentació saludable i equilibrada al conjunt de la població. A la vegada, demanen que no s’atribueixi el fet de patir un trastorn mental al comportament del pacient per evitar estigmatitzar-lo.