Un altre cas d’abusos sexuals menors esquitxa una institució religiosa. L’Escola Pia ha fet un comunicat en què fa públic el cas d’un antic escolapi que va abusar sexualment de menors durant 25 anys, entre 1980 i el 2005. El responsable és Manel Sales Castellà i va cometre els abusos mentre estava al Senegal aprofitant la condició de missioner i l’autoritat que tenia. La institució demana perdó per aquests fets i per no haver-ho denunciat, tot i rebre la primera denúncia el 2005.
L’orde reconeix que Sales va abusar sexualment d’un nombre important de menors i que alguns eren alumnes dels escolapis al país africà. També detalla que els abusos eren coneguts per part dels estudiants i habitants, així com per alguns directors i companys d’escolapis.
El 2005 un grup de catalans vinculats al Senegal va denunciar el cas. En aquell moment se’l va traslladar a Catalunya i se’l va apartar de menors, però va continuar tenint un paper actiu a l’orde. No va ser-ne expulsat fins el 2019.
Amb l’argument de protegir la institució no es van atendre les persones que van intentar denunciar els fets, no es va fer seguiment dels fets per acompanyar les víctimes, no es va demanar perdó”
Els denunciants també van adreçar-se a altres autoritats i entitats de l’wstat i de Barcelona, però no van obtenir resultats.
Sales va reconèixer els abusos el 2018
Després de 13 anys d’haver tornat del Senegal a Catalunya, el 2018 es va reactivar el cas arran de la denúncia d’una ciutadana francesa. La institució va demanar explicacions a Sales i l’home va admetre les acusacions. També va facilitar els noms d’algunes de les víctimes.
L’Escola Pia es va posar en contacte amb elles per oferir-los suport. També va contactar amb autoritats del Senegal i va informar les autoritats religioses de Roma per iniciar el procés canònic per expulsar l’escolapi de l’orde i del sacerdoci. L’expulsió es va fer efectiva el març del 2019.
El cas s’ha fet públic ara, després que el febrer passat es va crear una comissió de defensa dels menors abusats sexualment a l’Església al Senegal per recollir testimonis i fer públics els casos. L’orde també ho ha traslladat al Defensor del Poble, la fiscalia i a les autoritats eclesiàstiques.
Les persones senegaleses que han patit abusos sexuals difícilment fan una denúncia pública, per raons socials i culturals i pel fet que l’homosexualitat estigui penada amb presó al Senegal. Això ha afavorit la impunitat i el silenci”
“Absoluta indignació, rebuig i repulsa”
Al final del comunicat, l’Escola Pia assumeix públicament els fets descrits, expressa la seva absoluta indignació, rebuig i repulsa i demana perdó sincer a les víctimes, famílies i comunitats senegaleses pels mals ocasionats per l’escolapi i pels responsables de l’orde, que no van denunciar els abusos.
També expressen vergonya per aquests fets i asseguren que aquest tipus d’actuacions no representen l’ordre i no hi tenen cabuda.
A banda, una delegació de la institució ha viatjat al Senegal aquest mes de juny per contactar amb les víctimes i posar-se a la seva disposició, posar els fets en coneixement de les autoritats del país, així com iniciar un treball per prevenir i evitar que aquests abusos es puguin repetir.