Després que s’hagi detingut una persona la setmana passada una baralla multitudinària a la Barceloneta acabés amb quatre detinguts i un ferit greu per navalla, i tambés es produís una altra agressió a Gràcia, amb tres persones ferides per arma blanca, aquest dimecres l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s’ha mostrat contundent: “No permetrem que es normalitzi portar armes blanques a Barcelona, especialment quan hi ha grans esdeveniments o festes”.

L’alcalde ha manifestat que el govern municipal està preocupat pel fenomen i que el cos dels Mossos els han confirmat que aquest tipus d’agressions han crescut els darrers anys. Collboni ha insistit que l’Ajuntament no té competències per regular-ne l’ús, però, com va avançar el tinent d’alcaldia de Seguretat Albert Batlle, des de Barcelona s’intensificaran les inspeccions amb detectors quan els cossos de seguretat considerin que hi poden haver riscos. Això es traduirà, per exemple, controls d’armes blanques en grans esdeveniments, com les Festes de la Mercè.

El debat sobre l’anomenada “cultura de la navalla” ha estat molt present aquest estiu. Justament, la setmana passada, el líder del PP a Barcelona, Daniel Sirera, va reclamar dotar tota la Guàrdia Urbana de pales d’escorcoll per “acabar amb l’ús de navalles”. El popular lamenta que només hi hagi una trentena de pales al cos —nombre que considera insuficient— i que se’n limiti l’ús només a la tarda i a la nit. Segons Sirera, el 2023 es van presentar a Barcelona 2.497 denúncies per armes blanques, un 20 % més que el 2022.