Més de 47.000 estudiants de formació professional tornen a les classes a Barcelona amb quatre centres especialitzats nous, pensats per millorar el vincle amb el sector i afavorir la inserció laboral. Tot i que el gruix d’alumnat serà a l’aula, alguns alumnes no començaran encara, perquè la preinscripció extraordinària està oberta fins al 27 de setembre, quan els últims estudiants s’incorporaran a les classes, ja que optaran a les places vacants que queden.
Entre les novetats d’enguany, l’estrena de quatre centrats en una única branca professional: l’Institut d’FP Sanitària Vall d’Hebron, l’Institut de Seguretat, Prevenció i Mobilitat de Barcelona, l’Institut de Serveis a les Empreses i l’Institut de Disseny Gràfic de Barcelona. Amb aquests ja hi haurà 31 centres d’FP, 29 dels quals seran especialitzats. Un model pioner que s’estrena a Barcelona.
Instituts propers a entitats referents amb més opcions laborals
Tot un canvi de model pedagògic que aglutina estudis de només un àmbit laboral vinculats a entitats de referència com l’Hospital de Vall d’Hebron, vinculat a l’Institut d’FP Sanitari Vall d’Hebron, la logística (Institut de Logística d’FP, al port) o l’Institut dels Aliments (a Mercabarna). Aquesta proximitat permet als alumnes conèixer de prop el dia a a dia del sector. A més, molts docents estan directament vinculats a l’empresa i això facilita les pràctiques i que després els alumnes trobin feina més fàcilment.
Els estudis sanitaris, molt demandats
Ente els centres que s’estrenen hi ha l’Institut d’FP Sanitària Vall d’Hebron, amb 875 estudiants i 84 docents. Des de la pandèmia, l’interès pels estudis vinculats a l’àmbit mèdic no ha parat de créixer (el Cicle de Cures Auxiliars d’Infermeria, de grau mitjà, i el d’Emergències Sanitàries són els més demandats). Pel que fa als superiors, el d’Anatomia Patològica i Citodiagnòstic, i el d’Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear són els que tenen més demanda.
Més de 5.000 estudiants sense l’opció demanada
De nou, aquest any s’ha endarrerit tot el procés de preinscripció, que actualment encara està marxa. Només a la ciutat de Barcelona, prop de 1.500 estudiants es van quedar sense plaça a la primera opció dels estudis de cicle mitjà demanats i vora de 3.600 als cicles superiors, segons xifres del Consorci d’Educació.
Aquests tenen encara una oportunitat d’aconseguir plaça, en el procés de repesca. Malgrat aquestes xifres cridaneres, queden encara places en alguns centres perquè molts alumnes no acaben el procés: un 16 % no es matricula finalment als graus mitjans en què ha obtingut plaça en primera opció i un 24 % no s’inscriu als estudis superiors.