Les Festes de la Mercè 2024 tornaran a omplir Barcelona d’activitats del 20 al 24 de setembre. El tret de sortida serà el pregó, que enguany anirà a càrrec de la il·lustradora Carme Solé Vendrell, i tancarà la festa major el Piromusical amb una banda sonora que ha triat Rosalía com a regal per Barcelona. La festa major continua l’aposta per la descentralització i Casablanca, com a ciutat convidada, tindrà una presència destacada. Aquest dijous l’Ajuntament de Barcelona ha presentat al detall la programació de la festa major amb 130 concerts, 54 actuacions de cultura popular i 80 espectacles d’arts de carrer, en què un any més, betevé tornarà a ser canal oficial de la festa major de Barcelona.
Llum i foc al cel de Barcelona
Per segon any consecutiu, els drons tornaran a il·luminar el cel de Barcelona, i ho faran per partida doble. Les nits del diumenge 22 i el dilluns 23, les llums i danses aèries de 300 aparells seran les protagonistes quan es faci fosc. Els espectacles seran de 12 minuts de durada plenes de color i màgia.
A banda, la llum i el foc també brillaran amb el Festival Pirotècnic Internacional de Barcelona, a la platja de l’espigó del Gas, i amb el tradicional Piromusical de la Mercè a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, que aquest any ha estat dissenyat per la cantant Rosalía.
Grans efemèrides de la cultura popular
La cultura popular és l’eix central de la Mercè, amb la plaça de Sant Jaume com a epicentre de les activitats més tradicionals. Aquest any, a més, celebrarà diverses efemèrides. L’Àliga de Barcelona fa 650 anys i, per això, hi haurà un ball i cercavila amb participació del públic. Amb inscripció prèvia, els participants podran portar la figura i viure l’experiència completa. També es commemora el bicentenari de Josep Anselm Clavé, amb l’estrena de la sarsuela ‘L’Aplec del Remei’.
I una altra fita important en la programació més popular serà la Trobada de Gegants Internacionals, el cap de setmana del 21 i 22 de setembre. Es reuniran 13 colles que portaran fins a 75 gegants d’arreu. Hi participaren figures de pobles i ciutats catalanes i també espanyoles de punts com el País Basc o Pamplona. També arribaran gegants de diversos llocs del món, com Newcastle (Regne Unit), Maastricht (Països Baixos) o Bèlgica.
També tornaran activitats clàssiques com el Toc d’inici, la cavalcada i el seguici popular, el concurs sardanista, les ballades i danses tradicionals. I el passeig de Gràcia es tornarà a omplir de petards, foc i pólvora amb els tradicionals correfocs per a grans i petits.
I no hi ha festa major sense jornades castelleres. La diada històrica serà el diumenge 22 i tindrà com a convidats la Colla Jove Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa, i el dia de la Mercè serà el torn de la tradicional diada amb totes les colles barcelonines.
Nous escenaris al MAC
Menció a part per festival Mercè Arts de Carrer (MAC) que tornarà a ser l’aparador de les arts escèniques amb la programació de circ, dansa, teatre i arts visuals. La gran novetat és que el Port Olímpic i la platja de la Nova Icària s’estrenen com a escenaris amb motiu de la Copa Amèrica. En canvi, es consolida el Parc de l’Estació del Nord com a escenari central del MAC, que l’any passat va agafar el relleu del Parc de la Ciutadella.
I el programa de Música Mercè aplegarà 130 concerts en 13 escenaris. Entre les novetats, aquest any es farà un homenatge als 50 anys de la sala Zeleste i entre els espais es recupera l’escenari de la plaça de Catalunya. A banda, també hi haurà concerts a la plaça Reial, a la rambla del Raval, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, a la Fabra i Coats i a la plaça de Can Fabra. També es mantenen els escenaris del carrer de Menéndez y Pelayo, a les Corts, i a espais com al Teatre Grec o la plaça Major de Nou Barris.