Què és l’equinocci de primavera?

A les 17.15 h del dimarts 20 de març va entrar la primavera astronòmica. Aquest instant de temps coincideix amb l’equinocci, és a dir, el moment en el qual el Sol està en la perpendicular sobre l’equador, on fa un angle d’exactament 90 graus. A partir ara l’hemisferi nord quedarà més  encarat cap al Sol i tendirà a anar cap a l’estiu.

Cal recordar que l’existència de les estacions de l’any es deu al fet que l’eix de rotació terrestre es troba inclinat uns 23,5 ºC respecte del pla horitzontal que marca la seva òrbita al voltant del Sol. Això fa a l’estiu l’hemisferi nord quedi més exposat als rajos solars i  rebi més energia que l’hemisferi austral.

L’experiment de ‘BTV el temps’

Per comprovar com varia l’altura solar al llarg de l’any, aquest 21 de març, l’endemà de l’equinocci de primavera, ens hem proposat mesurar la longitud de l’ombra que projecta una persona, en aquest cas en Marcos Amores, amb la intenció de comparar-la amb la que va projectar el dia del solstici d’hivern, el 21 de desembre passat:

El dia que començarà l’estiu el Sol farà un angle de 90º al tròpic de Càncer -a 23 graus de latitud nord-  i de 72º al migdia a la ciutat de Barcelona. Aquell dia projectarem, per tant, l’ombra més curta de tot l’any, just al contrari del que va passar el dia del solstici d’hivern, que l’angle solar serà de tan sols 25 graus a la capital catalana. El dia de l’equinocci l’angle solar a Barcelona és de 49º.

Resultat de l’experiment

Aquest és el resultat de l’experiment d’aquest 21 de març. Com podreu comprovar, l’ombra del Marcos Amores s’ha reduït notablement:

Comparteix a: