Per primera vegada la fiscalia va rebaixar la mesura cautelar de la presó preventiva.

Un canvi de criteri que, segons el fiscal present a la sala Fidel Cadena, es va fer per “imperatiu legal” i respon a una ordre directa del fiscal general de l’Estat Julián Sánchez Melgar. Així, el ministeri públic va demanar que Forn pugui quedar en llibertat si paga una fiança de 100.000 euros argumentant “raons humanitàries”, ja que el conseller destituït va donar positiu en el bacteri de la tuberculosi. També va al·legar que no existeix risc de reiteració delictiva i que l’exconseller va deixar l’acta de diputat.

Qui té més complicat quedar en llibertat és Jordi Sànchez per a qui la fiscalia manté la petició de presó sense fiança. A la vista d’aquest dimarts, Sànchez, que hi va ser present, va anunciar que té la intenció de deixar l’escó en les properes setmanes per tornar-se a dedicar a la docència, una renúncia que desencallaria la investidura. Això però no ha fet canviar la posició del ministeri públic que ha tornat a demanar que es mantingui l’encara candidat a la presidència de la Generalitat a la presó perquè persisteix un “extraordinari” risc de reiteració delictiva.

Cal remarcar que el ponent de la interlocutòria de Sànchez és Francisco Monterde, el mateix que la seva defensa va intentar recusar sense èxit. El lletrat de Sànchez, Jordi Pina, va presentar un escrit en què exposava que el magistrat és vicepresident d’una associació associació de jutges crítica amb l’independentisme i que havia difós missatges a través de Twitter.