91 de les situacions per racisme detectades pel SAiD han estat denunciades, però des de SOS Racisme lamenten que la majoria no obtenen resposta. Per això, diuen, hi ha aquest desinterès per recórrer a la via judicial.

Segons l’informe, dels 91 casos nous denunciats, el 29 % són agressions i abusos de cossos de seguretat pública. En total hi ha 26 casos nous, un 34% agressions de la Guàrdia Urbana, el 30% de Mossos i el 15% que es produeixen al CIE. Després d’aquestes, les situacions més comunes han estat les agressions i discriminacions entre particulars (23 %), seguit de les discriminacions en serveis privats (17 %), els discursos d’odi (10 %), les discriminacions en l’accés als drets socials (8 %), les discriminacions laborals (8 %), les agressions i abusos de seguretat privada (4 %) i, per acabar, les agressions d’extrema dreta (1 %).

21 de març, Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial

Les dades s’han presentat amb motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial. Des de SOS Racisme denuncien que les administracions no desenvolupen una normativa per condemnar les accions racistes. La portaveu de SOS Racisme, Alba Cuevas, destaca la greu situació d’indefensió que viuen les víctimes i denuncia la manca d’actuació i compromís per part de les institucions públiques. “El racisme no s’erradica perquè el poder no ho vol. El racisme perpetua un sistema de desigualtat que resulta indispensable per mantenir el ‘statu quo'”, assegura l’ONG.

SOS Racisme presenta cada any un informe amb dades sobre els casos de racisme a Catalunya. El nombre de casos que no es denuncien ha anat en augment en els darrers anys. Per exemple, el 2016 quatre de cada deu de discriminacions racistes no es van denunciar, mentre que l’any passat el 34 % de les víctimes va decidir no anar als jutjats.

Hi ha 158 casos per racisme d’anys anteriors que continuen oberts i que, per tant, el SAiD encara gestiona. El Servei d’Atenció i Denúncia també ha atès altres persones per donar-los informació i assessorament o derivar-los a altres serveis. Amb tot, el SAiD va atendre 485 persones en total durant el 2017.