(ACN) El Sindicat d’Habitatge de Vallcarca, l’entitat veïnal Som Barri i l’Assemblea Llibertària Heura Negra han redactat un pla per reallotjar la setantena de membres de la comunitat gitanoromanesa que viu a l’assentament ubicat en aquest barri de la ciutat i facilitar la seva integració a la societat. La proposta s’ha elaborat en consens amb els afectats i arriba després que en les darreres setmanes s’han intensificat, segons ells, les inspeccions a locals ocupats de la zona.

“És hora que l’Ajuntament respongui al problema de fons d’aquests veïns que no tenen casa”, ha considerat la Berta, membre de Som Barri, que ha apostat per donar una “resposta global” perquè aquestes persones puguin accedir a un pis i a una feina. Preveuen presentar la proposta al govern de Barcelona el proper 4 de juliol.

Reubicar els afectats en un edifici municipal

La proposta, d’una banda, preveu traslladar els afectats a habitatges dignes, previsiblement dins el mateix barri. En aquest punt, les entitats han tornat a posar sobre la taula la possibilitat que se’ls cedeixi a canvi d’un lloguer social l’edifici de titularitat municipal que hi ha a l’avinguda de Vallcarca i que fa anys que està buit. “Hi ha 14 pisos i un vigilant que dia i nit controla que ningú hi accedeixi perquè aquests immobles no s’ocupin”, ha comentat la Berta, que ha titllat la situació “d’absurda”.

Aquesta és una possibilitat que, “a priori”, l’executiu local no veu amb bons ulls. D’acord amb fonts municipals consultades per l’ACN, aquest bloc de pisos “està destinat a afectats urbanístics de la transformació del barri, és a dir als reallotjaments que s’hauran de fer”.

Les entitats també han insistit en la necessitat que els membres d’aquesta comunitat romanguin al barri per “mantenir les aliances que han forjat amb el teixit social de la zona i perquè els infants escolaritzats a Vallcarca puguin quedar-se als seus centres educatius”.

Els membres de l’assentament, “atemorits”

Els membres de la comunitat gitanoromanesa han assegurat que estan “atemorits”. Després d’anys de lluita, temen que les polítiques impulsades pel govern de Jaume Collboni suposin la seva expulsió del barri. Han indicat que des de l’entrada dels socialistes a l’executiu local “s’han multiplicat” les inspeccions a espais ocupats de la zona: “Venen tècnics acompanyats per la policia i els hem de deixar passar perquè facin fotografies i vegin les condicions en què vivim”, ha relatat Helena, una jove que resideix amb el seu marit i les seves tres filles menors en un d’aquests espais. 

L’entitat veïnal Som Barri ha denunciat “l’assetjament” que asseguren que pateix aquest col·lectiu. Han criticat les “amenaces d’expulsió” que segons diuen han rebut per part de l’executiu local i han explicat que “els criteris sota els quals es fan aquestes inspeccions són sospitosos de racisme”. Fonts municipals, en canvi, asseguren que les inspeccions s’emmarquen en la feina que s’està fent per incidir en aspectes de “salubritat i seguretat” amb la voluntat de “minimitzar els riscos de les persones que viuen en condicions precàries i pel veïnat del barri en general”. En aquest sentit, han negat que tinguin cap mena de connotació racista.