El districte de Gràcia està decidit a desencallar el projecte per fer una rambla verda a Vallcarca, un pla urbanístic que fa més de 20 anys que està aturat en espera del consens veïnal. Per fer-ho està buscant una fórmula intermèdia que acontenti totes les parts. L’origen del projecte és la modificació del PGM del 2002, que preveu un passeig verd per unir la plaça de Lesseps i el pont de Vallcarca.

Fa 20 anys que el projecte per fer una rambla verda a Vallcarca està sobre la taula, des que es va aprovar una modificació del PGM, l’any 2002. Des de llavors diferents grups polítics han passat pel districte de Gràcia, però no s’ha aconseguit tirar endavant el pla perquè les diferents associacions del barri tenen visions oposades.

rambla verda vallcarca

Un projecte vigent, 20 anys després?

El projecte inicial afectava un centenar d’habitatges i alguns comerços que haurien d’anar a terra entre l’avinguda de Vallcarca i el carrer de Bolívar, un fet que no agrada a l’associació Som Barri i que va fer que un grup de veïns s’organitzessin en la Plataforma d’Afectats per l’Eix Verd. Jordi Erola, membre de les dues entitats, creu que aquestes obres no són imprescindibles i plantegen que s’espongi la zona retallant l’espai dels cotxes per guanyar-lo per als vianants. “No es pot enderrocar cap més edifici al barri de Vallcarca fruit de l’emergència d’habitatge que tenim”, denuncia.

Per la seva banda, l’AV Gràcia Nord – Vallcarca, tal com ho explica Irene Güell, defensa el projecte original i no veu clar fer la rambla mantenint els edificis: “No he vist cap passeig amb casetes a dintre, això des del primer dia ho hem mantingut i defensarem aquest projecte i el PGM conseqüentment, tal com són”.

El districte proposa una fórmula intermèdia

El districte de Gràcia ha tornat a reprendre el tema i està buscant el consens dels grups polítics per després trobar l’encaix amb el veïnat. La idea és aconseguir-ho amb una proposta intermèdia. “Tothom està d’acord que s’ha de fer alguna cosa per millorar la qualitat urbana i l’ús social d’aquell espai”, explica Jordi Farriol, conseller de Gràcia.

S’ha de fer alguna cosa per millorar la qualitat urbana i l’ús social d’aquell espai
Jordi Farriol, conseller de Gràcia

Les entitats veïnals han explicat a betevé quina és la proposta del districte, que encara no s’ha fet pública i que no convenç ni a uns ni a altres: executar només el primer tram del pla per fer la rambla verda, que va des del carrer de Ballester fins al d’Agramunt.

Gràcia Nord – Vallcarca defensa el pla original i no vol que es canviï el PGM. I Som Barri i la Plataforma d’Afectats per l’Eix Verd creuen que és una proposta poc treballada que segueix enderrocant edificis i mantenint la zona congestionada de cotxes.