Els tècnics del Parc de Collserola i els bombers s’enfronten a una de les nits amb més risc d’incendi de l’any: la de la revetlla de Sant Joan. Enguany, però, auguren que serà una jornada tranquil·la per la millora de la situació als boscos per la pluja i al calendari. Segons explica Joan Vilamú, cap de servei del medi natural del Parc de Collserola, quan la revetlla coincideix amb un cap de setmana llarg o un pont no es registren tantes incidències perquè els ciutadans trien altres destinacions per celebrar la nit de Sant Joan. Tot i això recorden que no es pot abaixar la guàrdia.

Més enllà de la revetlla, al Parc de Collserola tenen l’atenció posada en el dia de Sant Joan. Asseguren que tradicionalment el 24 de juny al migdia hi ha més incidències que durant la nit. Per això, l’Ajuntament de Barcelona insisteix a recordar que està prohibit tirar petards a 500 metres del bosc.

Dispositiu de prevenció d’incendis

Per donar resposta als possibles incendis d’aquesta revetlla i durant tot l’estiu, el Parc de Collserola té en marxa una campanya de prevenció d’incendis forestals. Hi ha un dispositiu permanent format per 35 efectius que vigila les més de 8.200 hectàrees del bosc.

Estan comandats des del Centre de control de Collserola, on es coordinen amb les vuit torres de vigilància del parc i quatre més de la Diputació; i també amb les patrulles que hi ha sobre el terreny, que són els guardes forestals i els equips terrestres.

Si es declara un incendi i calen reforços, s’activen fins a quatre cossos d’emergència més, que són els Bombers de Barcelona, els de la Generalitat, les Guàrdies urbanes dels municipis que toquen Collserola i les Agrupacions de Defensa Forestal.

Els guaites, els ulls de Collserola

Tota alarma i avís sobre la presència d’una columna de fum, que pot ser el conat d’un incendi forestal, recau sobre els guaites les les torres de vigilància. Ells detecten l’alerta i la ubiquen —mitjançant coordenades— sobre el mapa i llencen l’avís.

Tenen la màxima credibilitat sobre què veuen i a on ho veuen. Al Centre de control es requereix a les torres més properes a la que ha avisat —es procura que siguin, almenys, dues torres més— les coordenades de la columna de fum amb l’objectiu que, ja a la sala de control, es pugui triangular la posició i aconseguir la ubicació exacta.

Mentre no passa res i la calma domina una jornada de la campanya d’estiu, el protocol s’encarrega que cada dia i a cada hora —des que surt el sol— al Centre de control es fa una ronda de comunicacions amb totes les torres, per comprovar que el dia avança sense incidències.

El dispositiu de seguretat a Barcelona

La nit de Sant Joan, a Barcelona hi haurà un ampli dispositiu de seguretat, neteja i informació. Com cada any, un dels epicentres de la festa serà la platja, on hi haurà socorristes, una embarcació fent vigilància des de l’aigua, ambulàncies i un vehicle medicalitzat d’intervenció ràpida. A la resta de la ciutat, s’han autoritzat quatre fogueres majors.

Pel que fa als cossos de seguretat, es desplegaran drons per detectar possibles incidències i el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament també posarà en marxa un dispositiu especial. Els Bombers de Barcelona treballaran desplegats per tota la ciutat.