L’augment de les persones que fan esport s’ha repartit per tots els districtes de la ciutat. Al capdamunt del rànquing s’hi manté Sarrià – Sant Gervasi, amb un 77,1 %, seguit de Sant Martí (74,9 %), Gràcia i Sant Andreu (tots dos amb un 74,3 %). La comissionada d’Esports, Marta Carranza, valora especialment les dades de creixement a districtes com Sants-Montjuïc, Ciutat Vella i Sant Martí, on hi ha barris considerats més vulnerables. Per això, creu que “les polítiques que hem fet estan reflectides en aquest creixement”. Horta-Guinardó i les Corts són els dos únics districtes que se situen per sota de la mitjana de la ciutat.
Els menors de 35 anys, i en especial els menors de 24 anys, són els que fan més esport. Les activitats més practicades són, per aquest ordre, caminar (30,3 %), natació (20,1 %), córrer al carrer (16,5 %) i aparells cardiovasculars (15,2 %). Els responsables municipals també veuen molt positiva la freqüència perquè el 33 % assegura que fa esport tres o quatre cops per setmana i el mateix percentatge en fa un o dos cops per setmana. Per primera vegada s’inclou a l’enquesta els majors de 74 anys, que majoritàriament caminen com a pràctica esportiva.
Més enllà dels grans motius habituals per fer esport com la millora de la salut i la voluntat de mantenir-se en forma, entre els enquestats augmenten els motius relacionats amb l’àmbit més social de l’esport. D’altra banda, la falta de temps es manté com el motiu més usat per justificar la inactivitat, tot i que també n’hi ha qui al·leguen motius econòmics. L’enquesta defineix dos moments clau per deixar de fer esport: entre els 18 i 25 anys, coincidint amb l’etapa universitària i d’entrada al món del treball, i els 30 i els 39 anys, l’època actual de reproducció.
La xifra de dones s’acosta a la dels homes
L’enquesta detecta que el 69,2 % de les dones practica esport. Això representa un creixement de 18,5 punts respecte al 50,7 % registrat a l’enquesta del 2013. Pel que fa als homes, el percentatge és del 74,4 %, fet que comporta un increment respecte al 2013 d’11,8 punts. Carranza remarca que aquestes dades mostren una tendència cap a la igualtat entre homes i les dones pel que fa a l’activitat física.
La majoria dels que fan esport (el 71 %), ho fa en solitari. Les dones, però, tenen més tendència que els homes a fer-ho en companyia dels fills, d’algun familiar o d’amics. En canvi, els homes que fan esport en companyia no ho fan mai amb els fills, una diferència que l’Ajuntament vol esmenar.
El repte de l’esport al carrer
El 50 % dels enquestats que practiquen esport, ho fan en un centre esportiu. Concretament, als 41 centres esportius municipals hi ha 190.000 inscrits, 40.000 persones més que fa quatre anys. Creix la pràctica d’esport als gimnasos, però també augmenta al carrer. Per Carranza, “aquest és el gran tema que els ajuntaments hem de gestionar”. La comissionada assegura que estan treballant per mirar de fer compatible l’activitat esportiva amb la resta d’usos de l’espai públic i apunta que “la idea és habilitar espais de convivència”.
L’enquesta l’ha elaborat el Departament d’Estudis d’Opinió de l’Oficina Municipal de Dades a través de 4.000 enquestes telefòniques.