Els correus electrònics s’envien com a resum de factura i, un cop oberts, conviden el receptor a descarregar-la. En clicar l’enllaç, però, no es descarrega la factura, sinó que entra un virus a l’ordinador que bloqueja els arxius personals dels usuaris, i potser permet accedir-hi de manera remota.

Des d’Endesa recorden que els correus electrònics de la companyia provenen sempre del remitent @endesaonline.com, i recomana no obrir-ne cap altre. La companyia també assegura que estan treballant per neutralitzar aquests atacs informàtics.

Més casos de “phishing”

La d’Endesa no és l’única alerta d’enviaments de correus electrònics fraudulents que busquen aconseguir entrar als ordinadors o aconseguir les dades econòmiques dels usuaris. Els Mossos d’Esquadra i l’Agència Catalana de Consum han advertit aquests darrers dies de campanyes similars en nom del Banc Sabadell o del Banc Popular.

En aquestes situacions, Montserrat Ribera, directora de l’Agència Catalana de Consum, reconeix que sovint és molt difícil detectar aquestes estafes. Per això, recomana estar atent a les alertes que difonen tant des de l’Agència com els cossos policials, fixar-se bé en els correus electrònics que rebem i, en cas de dubte, consultar amb l’empresa abans d’obrir el correu o eliminar-lo directament. Si l’obrim, “no s’ha d’omplir cap formulari ni clicar cap enllaç, si en porta”. Ribera també recomana tenir un bon programa de protecció contra virus i “spam”, i no facilitar mai dades personals ni contrasenyes. “Pensem que cap banc ens demanarà mai les claus secretes per correu electrònic”, remarca.

Finalment, en cas d’haver patit o sospitar d’un atac informàtic, cal denunciar-ho a la Unitat de Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a