La feina va començar fa mesos amb la recopilació d’informació per definir quins havien de ser els objectius i línies a seguir per millorar l’atenció a les persones que acudeixen als serveis socials. Ja aleshores en van quedar clares les línies mestres: reduir la burocràcia, implicar entitats i veïnat o, per exemple, potenciar l’apoderament de l’usuari. Un concepte que, segons la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, “vol dir creure que les persones tenen capacitats, que poden, i que només necessiten instruments d’acompanyament, també emocional. Vol dir donar aquell instrument que de vegades és un recurs econòmic o a vegades és un suport psicològic. No fer un tema caritatiu, o assistencialista, que al final acaba generant dependència”.

Des de l’Institut Municipal de Serveis Socials es reconeix, a més, que amb la crisi s’han estat prioritzant les prestacions econòmiques i la provisió de serveis en detriment dels projectes de grup o comunitaris. Unes iniciatives que, segons el gerent de l’organisme, Jordi Sánchez, cal tornar a potenciar perquè “el treball en grup que reuneix persones que pateixen una mateixa situació, el fet de comentar quines coses els passen, els fa molt més capaços de millorar la seva situació personal”.

Totes aquestes mesures han sortit de les aportacions que han fet els professionals dels serveis socials de Barcelona, així com d’opinions d’entitats veïnals i usuaris, que han ajudat a configurar un pla d’acció que s’ha de desenvolupar fins al 2019 (determinades mesures ja s’han posat en marxa). El document s’ha posat en comú aquest dimecres a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona i, per acabar-lo de definir, s’ha demanat a tots els treballadors que votin quines cinc mesures volen que siguin prioritàries.

Els usuaris posen un notable als serveis socials de Barcelona

Durant el 2016 es va fer un estudi amb gairebé 12.300 persones que va permetre posar nota a l’atenció rebuda als serveis socials. La nota mitjana va ser de 7,6 sobre 10. Els aspectes més ben valorats van ser la intimitat i confidencialitat en l’atenció (8,6) i l’amabilitat i respecte dels professionals (8,5). La pitjor nota se la va endur el temps d’espera per ser atesos, amb un 6,8.