Ja els va tocar començar a obrir el moneder amb l'aplicació de la taxa de l'euro per recepta i ara se'ls suma una altra despesa, el copagament farmacèutic. A un col·lectiu, els pensionistes, que fins fa pocs mesos no pagaven cap medicament. A partir d'avui tots els pensionistes han de pagar el 10% del cost dels fàrmacs amb recepta amb un topall mensual de 8, 18 o 60 euros en funció de la renda. Una novetat que els primers dies sempre genera certa confusió. Un copagament que va entrar en vigor l'1 de juliol per a tots els usuaris de la sanitat pública, però que no s'ha fet efectiu fins avui, perquè el sistema informàtic no estava preparat per calcular els percentatges que ha de pagar cada ciutadà. A partir d'avui doncs els ciutadans que vinguin a l'oficina de farmàcia hauran d'abonar a més els imports pendents del copagament farmacèutic del mes de juliol. I de manera progressiva s'hi aniran incorporant les factures pendents d'agost i setembre. S'acaba d'instaurar així el nou copagament farmacèutic imposat pel govern central que, aquí, a Catalunya, se suma a la taxa de l'euro per recepta.

Els pensionistes que vagin a comprar medicaments amb recepta a la farmàcia hauran d’abonar a partir d’aquest dilluns el copagament estatal. Tant als pensionistes com a la resta d’usuaris catalans se’ls reclamaran els imports pendents del juliol (en el cas dels pensionistes, també l’import pendent d’agost), el pagament dels quals es farà de forma diferida, perquè els sistemes informàtics no estaven encara a punt.

Segons el gerent d’Atenció Farmacèutica del Servei Català de la Salut (CatSalut), Antoni Gilabert, el programa de prescripció i dispensació de receptes ja està a punt i no hi havia d’haver dificultats informàtiques com les que va tenir el sistema amb la implementació de l’euro per recepta, el 23 de juny. La realitat sobre el terreny aquest dilluns al matí, però, ha estat diferent. En algunes farmàcies els pensionistes ja han abonat la part del copagament que els correspon a l’octubre, però no han pogut pagar els retards del juliol, l’agost i el setembre per problemes informàtics. De moment, però, es desconeix si es tracta d’una situació generalitzada i el col·legi de Farmacèutics n’haurà de fer balanç.

Gilabert admet que aquesta fasé és la “més complexa” per la introducció de més variables i topalls de pagament per als pensionistes, el nivell d’aportació dels quals oscil·larà entre el 10% del cost dels fàrmacs (amb un límit de 8 a 18 euros al mes) fins al 60% (amb un límit de 60 euros al mes). Amb el pagament diferit, segons la Generalitat, s’ha evitat que uns 245.000 pensionistes catalans avancessin 2,5 milions d’euros per sobre del límit establert en funció de la renda.

Pel que fa als treballadors en actiu, des de l’1 d’agost paguen els fàrmacs segons els nous criteris. A partir d’aquest dilluns, però, quan visitin a la farmàcia hauran d’abonar els retards en el pagament corresponent al mes de juliol (si van retirar alguna recepta). Entre els ciutadans en actiu, les persones que cobren menys de 18.000 euros anuals pagaran el 40% del medicament; els que cobren entre 18.000 i 100.000 euros passaran a abonar-ne el 50% i els que cobrin més, contribuiran amb el 60% del preu del fàrmac.