D'aquesta primera reunió n'ha sortit un consens clar: posar fi a la permissivitat amb la venda a la manta. La manera d'assolir-ho serà a través dels serveis d'inserció sociolaboral. Per això el govern ha posat sobre la taula un calendari i un pressupost. En els propers tres anys es reforçarà el Servei d'Atenció a Immigrants amb 20.000 euros anuals. Pel que fa als plans d'ocupació, als 10 programes de formació i treball de 12 mesos ja anunciats, s'hi han afegit 35 programes més. Una part d'aquests s'allargaran un any i la resta, sis mesos. També es posarà èmfasi a informar els manters sobre els serveis socials que existeixen i que molts desconeixen. El total suma un pressupost de més de 900.000 euros. El consistori també estudia la viabilitat d'un projecte cooperatiu per als venedors que tindria un cost d'uns 830.000 euros. Tot i que inicialment es va plantejar impulsar programes de formació per a 10 manters, aquesta xifra s'ha elevat fins als 45. El sindicat de manters es reunirà aquesta tarda per posar en comú els resultats de la taula, però segons ha pogut saber BTV ho valoren com una reunió de contacte que no ha servit per arribar a acords definitius. Pels comerciants, que ahir van plantar la taula i no s'hi van presentar, aquestes mesures socials no resolen el seu problema. GABRIEL JENÉ, president de Barcelona Oberta "Nosaltres entenem que la taula si s'aborda des del punt de vista social seran solucions a llarg termini i nosaltres les necessitem a curt termini. Estem al Nadal i necessitem una campanya pacificada." Per la síndica de Barcelona, també present en la trobada, la solució podria ser regularitzar la situació d'aquestes persones i, per tant, implicar-hi el Govern espanyol. MARIA ASSUMPCIÓ VILÀ, síndica de greuges de Barcelona "Cal la implicació de les altres administracions per regularitzar la situació d'aquestes persones. No pot ser que portin set o vuit anys així." Està previst que la taula es torni a reunir passades les festes de Nadal.

Els comerciants insisteixen en la necessitat d’actuar davant el que és una activitat il·legal i que suposa l’ocupació de la via pública. Gabriel Jené ha assegurat que actualment l’actuació policial és “de certa desigualtat respecte al que es pot dur a terme amb aquesta problemàtica”.

El president de Barcelona Oberta considera que la venda ambulant irregular està “descontrolada” i afirma que els “preocupa molt” tenint en compte que estan en plena campanya de Nadal i també per “les possibilitats que tenim que aquest tema es pugui solucionar a curt termini”.

Jené ha anunciat que en els propers dies la Taula de Comerç es reunirà per fer una valoració de la primera reunió de la taula del “top manta”, a la qual no van assistir, i en la qual l’Ajutnament va presentar un paquet de mesures per tractar des de la perspectiva social aquest fenomen amb un pressupost de més de 900.000 euros.

En aquest sentit, Jené afirma que aquesta estratègia no els “sembla bé ni malament, sinó que senzillament creiem que és l’obligació de l’Administració atendre les problemàtiques socials “, però que el sector estudiarà quines mesures pot prendre per continuar lluitant contra aquesta pràctica.

Gabriel Jené ha explicat que no tenen tancada cap reunió amb el regidor de Comerç, Agustí Colom, però ha reconegut que “la receptivitat que hem tingut amb ell és molt alta” i que, per tant, no dubta que en el moment que tinguin alguna proposa a fer-li aquest “ens rebrà i es posarà a treballar” per “atendre les demandes del sector del comerç”.