L'avenç de la tuneladora pel carrer de Mallorca es revisa minuciosament des de la Sagrada Família. Al soterrani del temple, aquests sensors topogràfics comproven si la posició de l'edifici varia prenent com a referent el carrer de València. També hi ha aquestes cordes òptiques que detecten canvis de pressió en les columnes que se sostenen sobre els fonaments. Aquest últim sensor transmet la informació per fibra òptica a temps real a un ordinador que recull les dades. També ho fa aquest estensòmetre instal·lat a la nau central del temple. A través d'un cable, es comprova si les columnes es mouen. Per garantir la fiabilitat d'aquests aparells, les dades es constrasten amb sensors de temperatura i de vent que hi ha repartits per l'edifici, així com altres sensors de moviment. Tot això se suma als dispositius instal·lats per l'Adif a la façana del temple. La seva posició es llegeix des de quatre aparells com aquest col·locats en diferents punts. Però el control no acaba a la Sagrada Família. Quan la tuneladora avanci per Mallorca i s'endinsi a Provença, es trobarà amb un altre edifici emblemàtic de Gaudí. Al davant de la Pedrera s'hi ha de construir un mur pantalla de pilons similar al que s'ha fet per protegir els fonaments de la Sagrada Família. Les obres començaran demà i afectaran la vorera del costat muntanya fins a finals de març.

Divendres passat, la tuneladora Barcino va arribar a tocar de la Sagrada Família. Des de llavors, la màquina ha estat treballant en el tram més polèmic, el que passa per davant del temple de Gaudí.

Els responsables de la Sagrada Família sempre s’han mostrat contraris al traçat de l’AVE pel carrer de Mallorca i han extremat les mesures de control i prevenció. Amb supervisió de la UNESCO, han posat una quarantena de sensors per comprovar si el temple es mou. Els dispositius recullen dades des de fa 15 dies, coincidint amb la posada en marxa de la tuneladora des del carrer de Padilla.