Són molts el qui han volgut veure les estrelles a ple dia, i aquest planetari ho ha fet possible. Es tracta d'un regal que, als anys 60, la Universitat de Minnesota va fer a la ciutat. Un dels planetaris més petits d'Europa, situat dins d'un recinte escolar. TERESA GUILLAUMES, directora de l'escola del Mar "Permet molta proximitat però a més la cúpula té l'skyline de Barcelona, de manera que permet situar els estels en la ciutat." Des del 1979, aquest planetari s'ha destinat a l'àmbit educatiu, però des d'avui també podran gaudir-ne entitats, veïns del districte i la resta de la ciutat. Per celebrar-ho, s'han organitzat activitats ben diverses. PERE CLOSAS, president d'ASTER "Tenim la projecció del sol. El moviment de la Terra fa la sensació que el sol gira." JESÚS BLANCO, soci d'ASTER "Tenen afany de saber. Uns busquen la Lluna, altres el Sol, que si era Júpiter aquella taca vermella..." CONRAD MIRANDA "Tenia l'esperança que Mercuri passés per davant del telescopi, però el Sol és massa intens." Entre els visitants, curiosos, aficionats a l'astronomia i qui sap si futurs astronautes. Per ara, s'han hagut de conformar a enlairar el seu propi coet, amb un fuselatge més casolà. ENRIC i ELOI "Està fet de cartró, cinta adhesiva i una ampolla de gasosa."

El projector del planetari va ser un regal que la Universitat de Minnesota va fer a la ciutat en un Saló de la Infància, a la dècada dels 60. El curs 1979-1980, l’Escola del Mar estrenava les instal·lacions que han permès atansar l’astronomia a alumnes d’altres centres educatius fins avui.

Ara, a més, també podran formar-se els pares al costat dels fills i tothom qui ho vulgui, perquè l’equipament municipal organitzarà activitats extraescolars obertes al públic per aprofundir en els coneixements d’astronomia i ciència. “És una oportunitat magnífica per seguir formant-se al llarg de la vida”, ha explicat la regidora d’Educació, Montserrat Ballarín.

La iniciativa s’emmarca dins del programa municipal ‘Temps de barri, temps educatiu compartit”, amb què es persegueix una millora del temps en família i de l’educació fora de l’horari escolar. Alhora, també dóna resposta a una llarga demanda popular.

El centre educatiu ha celebrat la fita amb activitats diverses, des de sessions al planetari a l’observació del sol, gràcies a la participació de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER). Els més petits també han pogut dibuixar els astres predilectes i construir coets amb material reciclat, que han enlairat tot seguit amb la força de l’aigua.