L’edifici, seu de l’Inspecció General de l’Exèrcit de Terra, va adquirir el seu aspecte actual després de la reforma realitzada per Adolf Florensa per l’exposició universal de 1929, però té uns orígens molt més antics. Es remunten al convent de l’Orde de la Mercè, construït el segle XVII, un passat eclesiàstic que encara perviu en l’església contigua del mateix nom.

Després dels saquejos que van acompanyar la Guerra de la Independència, amb el procés de desamortització de 1836, l’edifici va passar a ser propietat de l’Estat. Aquí comença el seu ús militar: primer va ser quarter, després casino militar i, finalment, seu de la Capitania General de l’Exèrcit a Barcelona.

El visitants han pogut accedir aquest diumenge al claustre del Palau, eix central al voltant del qual s’estructura i es connecta l’edifici. Un espai tranquil, amb una monumental font central. A l’interior, destaca el Saló del Tron, de 18 m2, que  es comunica amb la residència de l’inspector general. També la Sala Grisallas, on es poden apreciar les obres de Ramon Rigol, que va decorar l’estança el 1929 amb papers pintats que recreen relleus en pedra.

De fet, el Palau de Capitania atresora un important fons artístic. Hi destaquen les obres de Josep Cusachs, que en abandonar la carrera militar per dedicar-se a la pintura, va convertir aquesta temàtica en la principal de les seves inspiracions. Les obres de Cusachs es poden veure, per exemple, en els despatxos del Tinent General, que també estan oberts al públic aquest diumenge.

Entre el mobiliari hi ha peces com el llit de dia d’Isabel II, d’estil romàntic i amb una marqueteria amb arabesc en metall i nàcar.  El Palau es pot visitar aquest diumenge, 6 de desembre, coincidint amb el Dia de la Constitució, fins a les 14.30 h i, a la tarda entre 16 i 18 h.


Comparteix a:
Imatge de l'autor/a