El primer trasplantament de ronyó a Catalunya es va fer en aquest mateix hospital fa més de 50 anys. Des de 1965, aquests trasplantaments s'han fet exactament igual, amb cirurgia oberta. Però a partir d'aquest mes les operacions han canviat radicalment amb la incorporació de la cirurgia robòtica. ANTONIO ALCARAZ, cap del Servei d'Urologia de l'Hospital Clínic "I avui es fa un canvi que és totalment radical, perquè en lloc d'obrir el pacient es fa un forat de cinc centímetres per on s'introdueix el ronyó dins de la panxa. I a partir d'aquí es comença a treballar des de fora amb intruments laparoscòpics assistits per aquest tipus de robot que es diu Da Vinci." Aquesta tècnica ja s'havia aplicat amb anterioritat, però no encara en operacions d'aquesta dificultat ni en malalts crònics d'aquest tipus. Da Vinci és el nom del robot encarregat d'aquestes intervencions. Gràcies a ell, els pacients tindran menys dolor quan se'ls operi, podran gaudir d'una recuperació més ràpida, la cicatriu es reduirà i es podran estalviar molts més recursos. Es preveu que aquesta nova tecnologia pugui aplicar-se en el 40 % de les intervencions que es fan en aquest hospital de cara a l'any que ve.

L’Hospital Clínic ha donat a conèixer l’èxit aconseguit pel Servei d’Urologia, gràcies a la cirurgia robòtica. L’equip liderat pel doctor Antonio Alcaraz ha realitzat dues extraccions de ronyons amb cirurgia no invasiva, a través de la vagina de les donants, i els ha implantat als receptors mitjanant el robot Da Vinci Xi.

La intervenció consisteix a realitzar quatre petites incisions a l’abdomen per col·locar els braços del robot i una incisió en el melic del pacient pet la qual s’introdueix l’òrgan. L’hospital preveu utilitzar aquesta tecnologia en el 40 % dels 60 trasplantaments de ronyó, de donant viu, que hi ha previstos per al proper any.

Fins ara, el trasplantament renal es portava a terme mitjanant cirurgia oberta i l’ús de la robòtica comporta avantatges importants, segons els metges, com són la minimització de les complicacions postoperatòries i una recuperació més ràpida del trasplantat. “Es tracta d’un canvi de paradigma en aquest tipus  d’intervencions”, ha assenyalat Alcaraz.