L’última fase per cobrir les vies de l’AVE s’està eternitzant en el temps i un sector veïnal ha plantejat l’estratègia que, al seu entendre, ha d’ajudar a desbloquejar-la. Fins ara el Pla d’actuació urbana (PAU) corresponent a aquesta fase, preveia que la intervenció en les tres parcel·les  afectades s’havia de fer en bloc. El problema és que una de les parcel·les és la que conté les finques dels números 40 i 42 del carrer dels Jocs Florals, és a dir, el centre social Can Vies.

El desacord sobre quin ha de ser el futur del centre bloqueja la resta d’actuacions i ara es busca desafectar totes les parcel·les i, en paral·lel, obrir un procés participatiu per replantejar la tercera fase i, de retruc, Can Vies. El centre social de Sants no dona per perduda la possibilitat de deixar dempeus la històrica entitat: “El tema de la rampa està obert i justament aquest procés participatiu el que pot fer és ajudar a parlar d’aquest tema”, diu Josep Maria Domingo, president del centre social de Sants. En la mateixa línia s’expressa Jordi Falcó, membre també de l’entitat santsenca, que assegura que no s’entendria que “per un detall que no és l’essencial no es desencalli el procés”.

En canvi, qui no preveu alterar ni una coma del projecte ja aprovat pel que fa a Can Vies és l’entitat Adeu Can Vies. Josep Coromines, membre d’aquesta plataforma, considera que el projecte aprovat per construir una rampa i enderrocar el centre social “compta amb el suport de la majoria política i social” i que la proposta feta pel centre social de Sants” és per encobrir que es vol donar Can Vies als joves que hi ha allà”. Tant el representant d’aquesta plataforma com dos membres de l’Associació de Veïns de Badal Brasil i la Bordeta han assistit a la roda de premsa convocada pel centre social de Sants i han mostrat l’enuig per no haver pogut participar-hi.

L’enfrontament entre les solucions que uns i altres proposen per a Can Vies fa difícil preveure una entesa. Per tant, si l’Ajuntament accepta la proposta del procés participatiu, serà la veu de la majoria la que desencalli l’etern debat. El govern veu amb bons ulls la iniciativa, celebra “que surti del teixit veïnal i ajudi a despolititzar el conflicte” i garanteix “el màxim diàleg amb totes les parts per aconseguir una solució consensuada amb el major nombre de veïns”. Cal recordar que tant l’alcaldessa Ada Colau com la tinent d’Urbanisme, Janet Sanz, s’han posicionat favorablement a mantenir Can Vies.