El tritó del Montseny va descobrir-se l’any 2005. Es tracta d’un amfibi endèmic d’aquest parc natural, del qual actualment hi ha menys de 2.000 exemplars coneguts i que viu en unes zones molt concretes. Actualment està catalogat com una espècie en perill crític d’extinció i un dels dos amfibis més amenaçats d’Europa.

Ara, el projecte Life tritó Montseny, vol unir esforços per garantir-ne la supervivència, millorar el seu hàbitat natural i ampliar-lo a d’altres zones. El programa, que els seus responsables defineixen com “un salt endavant” i “una oportunitat” disposa d’un pressupost de gairebé tres milions d’euros per als propers quatre anys.

Part d’aquests diners serviran per ampliar les instal·lacions de cria de tritons del Montseny que hi ha al Zoo de Barcelona, on actualment disposen de 24 aquaris i 95 exemplars. Entre aquests animals, hi ha cinc parelles reproductores que aviat s’espera que siguin 10.

També es vol sensibilitzar els propietaris dels terrenys  privats on habita el tritó i a la població en general per donar a conèixer l’animal. “Aquesta espècie només pot trobar-se aquí, per tant, la responsabilitat de Catalunya amb aquest tritó és enorme“, remarca Manel Pomarol, director del centre de Torreferrussa.