És el Parc de les Rieres d'Horta, a l'avinguda de l'Estatut de Catalunya, recentment inaugurat. El nom, proposat per l'associació de veïns del barri, explica l'essència de l'indret. JOAN TERMES, AV d'Horta "Aquest paratge és un lloc on confluïen moltes rieres, que donaven origen a la formació de la riera principal, la riera d'Horta, i vam creure que un bon nom seria el Parc de les Rieres d'Horta." Una mostra de la quantitat de mines i rierols que arriben fins aquí és que al subsòl s'hi ha construït un dipòsit d'aigües pluvials. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo crec que és un barri que ja es mereixia això. Ha estat temps aixecat, perquè s'ha fet un gran dipòsit d'aigües pluvials, necessari perquè no es produeixin inundacions." Les obres s'han allargat quatre anys i mig i també s'hi ha fet un parc de neteja. Els veïns estan satisfets amb els resultats dels treballs. MARTÍ, veí "A mi m'agrada molt, si no el malmeten en dos dies està molt bé." ANTONIO, veí "Es una cosa que era bastante necesaria por aquí porque aunque había parques eran más pequeñitos y este es más amplio." Tot i que també hi veuen aspectes negatius… CONCHI, veïna "L'únic que sí es nota és que encara els arbres són molt petites i aquest parc no és d'estiu, és d'hivern." MATILDE, veïna "Té sis vials de cotxes y penso que hi haurà molta contaminació." Com ocorria abans de les obres en aquest mateix indret, el nou Parc de les Rieres d'Horta serà el lloc on se celebraran els actes de la Festa Major del barri. JOAN TERMES, AV Horta "Vam demanar que en el nou parc es reservés un espai per fer no només la Festa Major, sinó de que es fessin altres actes lúdics d'altres entitats i barris colindants que poguessin aprofitar l'espai." I també s'ha previst un espai per jugar a les bitlles catalanes, un dels esports tradicionals amb més història i tirada al barri. Tot i ser modern, amb la incorporació d'aspectes com aquests, el parc manté l'essència d'Horta.

Aquest dissabte l’alcalde, Xavier Trias, ha inaugurat el Parc de les Rieres d’Horta acompanyat del tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers, i la regidora del districte d’Horta-Guinardó, Francina Vila.

El parc uneix la plaça de Botticelli amb la plaça de l’Estatut, i està ubicat just a la zona per on passava l’aigua dels torrents que baixaven de Collserola i on, més avall, es formava l’antiga riera d’Horta, el curs d’aigua més important del sistema hidrogràfic del pla de Barcelona. Per a la seva construcció s’hi han invertit 44’7 milions d’euros, en unes obres que han durat prop de quatre anys i mig.

El nou espai actua de connector de biodiversitat entre Collserola i la ciutat, i inclou un recorregut botànic amb 23 tipus d’arbres diferents i 25 especies de plantes vivaces. El parc també disposa de tecnologia LED, i aprofita l’aigua de la pluja per al rec i l’energia solar amb una placa fotovoltaica, que fa funcionar 921 leds encastats als murets per crear un itinerari de llum. Per altra banda, la zona de lleure compta amb pistes de petanca, circuit de salut i zona de jocs infantils.

Durant la jornada d’inauguració, aquest dissabte, s’han celebrat activitats i tallers per a tots els públics. Fins les 13 h, el nou dipòsit pluvial i el parc de neteja, que hi ha sota la zona enjardinada, han estat de portes obertes perquè els veïns poguessin veure les noves instal·lacions.