L’AMPA de l’Escola Sant Joan Baptista s’ha manifestat aquest dilluns per reclamar la salvació del centre i evitar-ne el tancament. Hi han participat unes 300 persones, entre membres de l’associació, pares i mares d’alumnes i també els escolars.

La marxa ha sortit de l’escola, al carrer de Balboa —a la Barceloneta—, i ha transcorregut per la via Laietana fins a arribar a la plaça de Sant Jaume, en què s’ha desplegat una pancarta amb el lema “Vull créixer i jugar a la Barceloneta”.

Tancament a 100 anys d’escola

Els familiars dels alumnes expliquen que es van assabentar del tancament del centre “de sobte, quan ja estàvem preparant la jornada de portes obertes” anual a través “d’un correu electrònic”. Asseguren que els gestors de l’escola, la Congregació Vicenciana, va anunciar-los que, per tant, el curs 2020-21 seria l’últim i que, després, el centre tancaria.

Expliquen que el centre els ha justificat la fi de l’activitat pel fet que l’edifici es troba en mal estat de conservació i també pel nombre baix d’alumnat, unes explicacions que no convencen les famílies d’aquesta escola, l’única concertada de la Barceloneta, que era a les portes del centenari.

Suspenen el pla B

L’AMPA de Sant Joan Baptista reclama al Consorci d’Educació de Barcelona que si no es pot mantenir el concert amb altra entitat, integri l’escola a la xarxa pública escolar, emprant la mateixa fórmula amb què ja es van integrar dos centres escolars concertats més, de la mateixa congregació. En aquest sentit, han posat en marxa una recollida de signatures digital per reivindicar el mateix tracte que als dos anteriors.

L’alternativa que els ha ofert el Consorci d’Educació de Barcelona ha estat la de distribuir els alumnes de Sant Joan Baptista a altres centres públics de la Barceloneta, entre llars d’infants, escoles i instituts. Segons les famílies, els insten a matricular els infants aquesta setmana, i demanen que se’ls doni més temps per valorar altres escoles, a banda de les ofertes.

L’AMPA ha rebutjat aquesta mesura, perquè considera que repartir els alumnes en altres centres del barri suposarà “una pujada de ràtios“, fet que els preocupa en el context de covid, i també “un desarrelament dels seus fills” amb el barri.