La preocupant escalada de preus de l’últim any és el pal de paller de les reivindicacions de l’1 de maig i el context fa que hi hagi cada cop més famílies empeses a demanar ajut. El menjador solidari Gregal del Besòs fa gairebé dos anys que ha implantat el projecte municipal Alimenta: almenys un cop al mes obre la cuina als qui hi van cada dia a rebre un àpat i, entre tots preparen un plat. “Aprenem a elaborar menjars diferents. Hem fet àpats italians, d’aquí…”, explica César Patiño, usuari.

I no és només un taller. El projecte Alimenta, en marxa a tres espais de Barcelona, està dissenyat perquè els menjadors socials vagin més enllà d’oferir un plat diari a les famílies que ho necessiten. Segons Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social, la intenció és fugir del que és donar estrictament l’aliment. “És una acció molt assistencial i no és transformadora per les persones”, afegeix. Per això, a l’espai de Gregal fan vincle amb el barri, els ajuden a trobar feina i a millorar la gestió de l’economia familiar.

El xef dona instruccions abans de començar a cuinar

També adquireixen coneixements per reaprofitar aliments i cuinar de forma saludable. “Vam intentar dirigir els tallers a petites receptes i productes que ens permeten fer més d’un plat i que són assequibles per les persones que venen al menjador“, relata Carolina Sánchez, coordinadora de projectes a l’entitat. No cal dir que la realitat dels usuaris, no és fàcil. La Núvia Santamaría fa sis mesos que hi va: té una feina precària i que el supermercat sigui cada cop més car, la colla.

Núvia, usuària de Gregal: “Si tinc diners per l’habitació, no en tinc per menjar”

“A la feina… em paguen per hores, molt poc. Si tinc diners per pagar l’habitació, no en tinc per pagar el menjar“, narra i, a més, dona un cop de mà a la família del seu fill, que també viu a la ciutat amb menors a càrrec. Ha participat ja a dos tallers i confia que l’aprenentatge també li permeti trobar feina, un dia, rere els fogons d’un restaurant.

Núvia Santamaría, al taller Alimenta del menjador solidari Gregal