Unes 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat en la manifestació del 25 de novembre del 2023 a Barcelona. Sota el clam unànime “S’ha acabat. Ens volem juntes, diverses, vives, lliures i rebels”, la protesta amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones ha començat a l’encreuament del passeig de Gràcia amb Diagonal per acabar arribant a la plaça de la Universitat, on s’hi fan els parlaments.

Al crit de “Visca la lluita feminista”, la capçalera ha començat a avançar a les 18.40 h. Una pancarta del 25-N en què es pot llegir “S’ha acabat!” demana posar fi a la violència masclista. Durant la protesta no ha faltat tampoc el punt de color, especialment el lila, amb grups de dones ballant al ritme marcat per la batucada.

Tota la societat ha quedat interpel·lada i s’ha fet especial èmfasi en els homes, als qui s’ha instat a sumar-se a la lluita feminista. També s’ha incidit en la necessitat d’instaurar una educació de caràcter feminista i que es reconeguin de manera efectiva els drets de les dones.

Proclames contra la religió i Vox

Entre les reivindicacions que s’han corejat durant la marxa s’han escoltat crits com “les religions són misogínia” o “al meu cos jo decideixo”, en referència als postulats més conservadors que se situen en contra de l’avortament. També s’han sentit proclames contra el líder de Vox, Santiago Abascal.

“Cal canviar el tipus de justícia”

Diverses persones i entitats vinculades al moviment feminista participen en aquesta manifestació i fan especial èmfasi en el paper que hi juga el poder judicial. “La veritable funció de la justícia hauria de ser, no només castigar, sinó reparar”, considera la jurista Marisa Fernández. Més enllà de denunciar els casos de violència masclista, considera que aquest és només el començament del procés i que “cal canviar el tipus de justícia”.

En aquest sentit, Dolo Pulido, de Novembre Feminista, creu que el canvi ha de venir acompanyat de “més recursos per posar fi a les violències sexuals”, mentre que la psicòloga Luci Foissin alerta que les dones se senten “impotents i cansades”. Per això, sentir-se “acompanyades en tot el procés és un element clau”, afegeix.

Mocadors en defensa de Palestina

L’entitat convocant de la mobilització havia fet una crida a assistir a la mobilització amb un mocador palestí: “En solidaritat amb les dones de Gaza i Cisjordània, omplim la manifestació del 25-N amb mocadors palestins”. Diuen que cal estar al costat de les dones palestines “compartint el seu dolor davant la pèrdua de vides de familiars i sobretot de les seves filles i fills”.

També han demanat dur aquest símbol per protestar contra “la violència patriarcal en aquest genocidi”. Tot i que han estat minoria, algunes manifestants han seguit la consigna. També s’ha deixat veure alguna bandera de Palestina durant la manifestació.