estudi alzheimer omega-3

(ACN) Un estudi del Barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, juntament amb l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, ha demostrat que el consum habitual d’aliments rics en greixos omega-3 —com les nous, la soja o el peix blau— pot ser clau per prevenir la demència associada a l’Alzheimer. Els resultats han demostrat que aquests greixos augmenten la capacitat del cervell per metabolitzar la glucosa necessària per al seu funcionament, encara que ja s’hagin produït els primers danys relacionats amb la malaltia.

La investigació parteix de la base que abans de l’aparició dels símptomes clínics de l’Alzheimer, ja hi ha zones concretes del cervell que tenen dificultats per metabolitzar la glucosa. “Això és important perquè es tracta de l’òrgan del cos que més la fa servir”, ha destacat Aleix Sala-Vila, autor de l’estudi, membre del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i col·laborador científic del BBRC.

En aquest sentit, ha assenyalat que els omega-3 contribueixen al funcionament correcte dels receptors necessaris per a la captació de la glucosa al cervell. Aquests greixos s’incorporen a les membranes cel·lulars i així faciliten que es pugui continuar utilitzant la glucosa. Per aquest motiu, l’investigador ha detallat que “incorporar aquests omega-3 a la dieta pot ser beneficiós de cara a tenir un cervell resistent als canvis que s’estan produint abans de l’aparició de la malaltia d’Alzheimer”.

Un estudi basat l’anàlisi de 320 voluntaris

L’estudi ha inclòs dades de 320 persones voluntàries. Es tracta d’una població cognitivament sana, sense símptomes clínics d’Alzheimer, però majoritàriament descendent de persones afectades per la malaltia i, per tant, amb un risc genètic elevat de desenvolupar-la.

Els resultats han revelat que els omega-3 d’origen vegetal (aportats, per exemple, per aliments com les nous o la soja) s’associen a un ús millor de la glucosa cerebral, especialment en els participants amb major risc genètic (portadors del gen APOE-e4). D’altra banda, els omega-3 d’origen marí (procedents de peix blau) resulten més beneficiosos en aquelles persones que, tot i no presentar símptomes d’Alzheimer, ja començaven a tenir l’acumulació de proteïnes característiques de la malaltia (amiloide i tau).