La setmana ha arrencat amb 10 desnonaments previstos al Raval, però les negociacions directes amb els propietaris n’han reduït el nombre a tres, que finalment s’han suspès. Des de la plataforma Stop Desnonaments Raval, denuncien que, en la majoria dels entre 10 i 15 desnonaments setmanals que hi ha al barri, els propietaris són fons voltors o grans immobiliàries que compren edificis amb inquilins per rehabilitar-los i construir-hi pisos de luxe o turístics. El portaveu d’aquesta plataforma, Iñaki Garcia, denuncia especulació per part d’aquests propietaris que compren els pisos amb veïns “a millor preu que si no estiguessin habitats” per poder-ne treure un benefici econòmic després de rehabilitar-los.
Comprar edificis sencers és una pràctica que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) remarca que s’ha estès per tota la ciutat. Fent la radiografia per districtes, però, els més afectats són Ciutat Vella i Sants, i dins del centre de la ciutat especialment els barris del Raval, el Gòtic i la Barceloneta. Són zones en què hi ha edificis antics i, sovint en mal estat, un factor que consideren clau. La portaveu de la plataforma, Lucía Delgado, apunta que “una de les seves pràctiques habituals [dels fons d’inversió] és comprar edificis que estan més o menys en mal estat per poder reformar-los i justament poder treure un màxim de benefici”.
Més enllà d’aquests punts, la problemàtica es repeteix en altres barris amb una creixent pressió turística, com el Poble-sec, on els desnonaments estan a l’ordre del dia. Amb un perfil ben diferent, un altre dels barris que en concentra més és Ciutat Meridiana, on hi ha casos que s’han ajornat fins en set ocasions.
Mobbing als veïns i pressions perquè marxin
El primer dels tres desnonaments previstos per aquest dilluns era el d’una família amb dos fills al carrer d’en Robador que fa 18 anys que hi viu i a qui no s’ha renovat el lloguer. El desnonament s’ha suspès temporalment perquè els serveis d’habitatge municipals estan buscant un allotjament provisional als inquilins.
Tot l’edifici és propietat del grup immobiliari L’Abeille. i els veïns denuncien que no els vol renovar el contracte de lloguer per fer-los fora i construir-hi pisos de luxe. De fet, asseguren que hi ha fet obres sense el corresponent permís d’assabentat municipal. I també es queixen d’un manteniment inadequat de la finca. La mateixa empresa també posseeix un bloc al carrer d’Entença on els qui hi viuen han denunciat especulació immobiliària.
Per a aquest dilluns també hi havia un desnonament previst al carrer de l’Aurora, 19, un edifici propietat d’Anticipa, de Blackstone, el fons voltor més gran del món. La pressió veïnal ha aconseguit aturar temporalment aquest desallotjament. El tercer desnonament que finalment no s’ha fet, malgrat que s’hi ha personat la comitiva judicial, és al carrer de la Lluna, on una mare hi viu amb quatre menors.