Excaven a la recerca de restes funeràries medievals. Una descoberta que ha sortit a la llum arran de la construcció dels fonaments de l'hotel que s'aixecarà en aquest solar a tocar del carrer del Rec Comtal. Ara per ara s'hi han trobat quatre esquelets que s'han tret de les seves fosses per documentar-los. De moment es desconeix l'extensió real de la necròpolis i tampoc no se'n sap la cronologia exacta. Ara bé, les primeres hipòtesis apunten que podria datar de l'època de l'altmedieval. Per determinar-ho amb exactitud, els arqueòlegs seguiran treballant sobre el terreny durant els propers mesos. Unes tasques compatibles amb la construcció dels murs pantalla del polèmic hotel, que té l'oposició frontal de molts veïns del barri. SOL RUIZ DE VARGAS, presidenta de l'AV Casc Antic "Trobem que el barri no necessita més hotels. El barri està sobresaturat de turistes i de serveis per als turistes. Hem arribat a un punt que això està danyant els veïns del barri." I, per això, proposen alternatives. "Que no se destruyan los restos arqueológicos que se puedan encontrar y, por otro lado, que se hicieran equipamientos para el barrio, tipo residencia de abuelos." De moment, però, les obres seguiran endavant. El projecte és anterior al Pla d'usos de Ciutat Vella que prohibeix aixecar més hotels a la zona i, per això, segons el districte, no hi ha motiu per parar-ne l'edificació.

Tot i que encara es troba en procés d’excavació i se’n desconeix l’extensió real, fins al moment s’han documentat quatre enterraments individuals en fossa simple. La cronologia d’aquesta necròpolis encara no s’ha pogut determinar, atesa la manca d’aixovar funerari de les tombes fins ara excavades. Properament es realitzarà una datació de C14 d’un dels inhumats per tal de determinar-ne la cronologia.

Els treballs es perllongaran durant els propers mesos amb l’excavació en extensió de tota la necròpolis, dirigits per l’arqueòloga Anna Martí Ferragut (CODEX).

Des de gener de 2014 s’està duent a terme la intervenció arqueològica a la finca del número 17-19 del carrer del Rec Comtal, amb motiu de la construcció d’un hotel. Aquests treballs han permès documentar fins al moment diverses restes arqueològiques amb un ventall cronològic molt ampli, des de l’època baixmedieval fins al segle XIX, com seria un tram del rec Comtal.

Oposició veïnal a la construcció de l’hotel

La necròpolis ha estat localitzada al solar del carrer del Rec Comtal on s’hi estan excavant els fonaments i construint els  murs pantalla d’un hotel de Núñez y Navarro. El projecte és anterior al Pla d’usos de Ciutat Vella que prohibeix aixecar més hotels a la zona i, per això, segons l’Ajuntament, no hi ha motiu per parar-ne l’edificació. L’associació de veïns del Casc Antinc, però, no ho veu així i han organitzat diverses mobilitzacions en contra de l’hotel. “Trobem que el barri no necessita més hotels. El barri està sobresaturat de turistes i de serveis per als turistes. Hem arribat a un punt que això està danyant els veïns del barri”, explica Sol Ruiz de Vargas, presidenta de l’associació. Ruiz de Vargas, també ha avançat que l’associació de veïns emprendrà accions legals contra l’Ajuntament perquè, consideren, el projecte de l’hotel infringeix la llei. A més, han enviat una carta a la síndica de Greuges i al consistori on posen de manifest la seva voluntat que es preservin les troballes arqueològiques.