Els detinguts eren autèntics professionals de la falsificació. Feien còpies tan bones dels pagarés d'empreses que quan anaven a cobrar-los al banc, l'entitat no s'adonava de res. Els entregava els diners i punt. El problema venia després, quan es posava en contacte amb la companyia per reclamar-los el taló. Antonio Navarro, portaveu de la Policia Nacional "Quan intentaven fer el reitegrament a l'empresa que feia el pagament és quan veien que havien estat estafats. Així fins a un milió d'euros i 27 milions més que estaven pendents de pagament" La banda estava molt organitzada. D'una banda, hi havia els que s'encarregaven de falsificar la documentació i aconseguir pagarés d'empreses. De l'altra, els que anaven a cobrar els talons al banc. I a sobre de tots ells, un ciutadà italià que és qui ho controlava tot. Tenia pendent una ordre de detenció a Itàlia i se sospita que podria estar vinculat a la Camorra italiana. De moment, hi ha 28 detinguts.

Segons la policia, sembla que hi ha com a mínim cinc entitats bancàries afectades. Per estafar-les, els detinguts sostreien documents d’identitat i xecs bancaris que després manipulaven i falsificaven. Eren còpies de molt bona qualitat. De fet, el banc no se’n adonava de res i els pagava els diners. El problema venia després, quan l’entitat reclamava a l’empresa els diners del pagarés. La companyia no sabia res de res i era llavors quan se’n adonaven de l’estafa.

L’operació ha permès detenir tant els responsables del grup com els encarregats d’obrir comptes bancaris amb la documentació falsa. El grup tenia una organització piramidal. Al capdamunt hi havia dos veïns de Platja d’Aro, un dels quals té diverses condemnes pendents a Itàlia, on se’l relaciona amb la Camorra. Sota la cúpula hi havia dos subgrups: d’una banda, la persona que facilitava els xecs i, de l’altra, els falsificadors. I a baixa de tot l’estructura, hi havia les persones encarregades d’operar a les entitats amb la documentació falsa.

En el moment de ser detinguts, els presumptes responsables de la xarxa estaven a punt d’abandonar l’Estat espanyol. Tenien pendent, a més, cobrar més d’un milió d’euros en pagarés que els havia facilitat un treballador d’un centre mèdic de Barcelona.

En la mateixa actuació policial, s’han fet quatre escorcolls a immobles i s’han desmantellat els laboratoris on es fabricava la documentació. Un  d’ells està a la carreta de Sants. S’hi han intervingut nombrosos estris i aparells com ordinadors, impressores i làmpades.