L’edifici situat al Raval va ser desallotjat l’1 de desembre per la Guàrdia Urbana, però hores després els joves van reocupar-lo.
Llavors els ocupants van portar l’ocupació en secret durant els primers dies fins que van passar 48 hores i van convocar una manifestació per reivindicar l’ocupació de l’edifici. Coneixedors del desallotjament d’aquest dilluns, el col·lectiu de la REA havia organitzat una festa de pijama i un esmorzar a primera hora del matí per tal de resistir-s’hi.
Al voltant de les 8 h han arribat una desena de furgonetes dels Antiavalots de la Guàrdia Urbana i, per tal de dur a terme el dispositiu, s’ha tallat el trànsit durant tres hores els carrers de Valldonzella i de Torres i Amat. El desallotjament s’ha allargat fins a les 11 h, quan la policia ha aconseguit buidar completament l’edifici, on encara restaven una desena de persones. Els agents no han practicat detencions però sí que han identificat tots els joves que es trobaven dins l’edifici.
Prèviament, els efectius policials han fet fora una vintena de persones que estaven protestant a les portes de l’immoble ocupat. Com a resposta, els manifestants han decidit organitzar una petita protesta pels carrers del Raval que, després, han traslladat a la seu del districte de Ciutat Vella.
Un grup d’una desena de joves es manifesta davant la @la_REA_ després del desallotjament d’aquest matí. @btvnoticies pic.twitter.com/w7lXSr5G92
— Ana Gili (@anagili) 8 de gener de 2018
Segons el David, un dels membres del col·lectiu, han dormit dins la casa una vintena de persones. A les portes de l’edifici desallotjat han criticat la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i l’alcaldessa Ada Colau a les quals culpabilitzen del desallotjament. Els ocupes rebutgen el local alternatiu de 90 metres que els ha ofert l’Ajuntament al carrer Arc del Teatre perquè “és massa petit per funcionar com a residència d’estudiants autogestionada.” Els ocupes tampoc no estan d’acord amb l’argument municipal que l’edifici té danys estructurals que posen en risc les persones i defensen que “està bé.”
L’Ajuntament preveu convertir l’edifici en una escola de música municipal per al barri. Així ho ha confirmat en declaracions als mitjans, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que ha incidit de nou en què l’edifici no és segur. De fet, segons va explicar la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, hi havia un pacte perquè abandonessin la finca abans de l’inici de les obres, però un estudi municipal sobre l’estat de l’immoble va canviar les circumstàncies. L’informe va determinar que hi ha danys estructurals i que, per seguretat, no s’hi poden fer activitats. Unes conclusions que des del consistori van transmetre al col·lectiu de joves perquè abandonés l’edifici alhora que se’ls oferia un local per fer-hi activitats, però, tot i això, no es van arribar a cap acord.