Un 17,6 % de les dones van patir algun tipus de violència masclista el 2016. Així ho reflecteix la segona Enquesta de violència masclista de Catalunya, impulsada per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Bancària la Caixa.
L’estudi reflecteix un augment dels casos del 0,1 % respecte a l’anterior, de l’any 2010, quan les víctimes havien estat un 17,5 %. L’enquesta, però, mostra que un 20,9 % de les dones que han patit alguna d’aquestes violències van considerar que era delicte i que, d’aquest grup, el 26,1 % ho van acabar denunciant.
Això són 8,4 punts més respecte a les dades de l’enquesta del 2010, quan el percentatge de denúncies era del 17,7 %. Pels responsables de l’enquesta, aquestes dades reflecteixen l’augment de la identificació de les violències masclistes i una major sensibilització social. Tot i així, el percentatge de dones que denuncien encara és molt baix. Són una quarta part del 21 % que consideren que el fet que han patit és un delicte.
Entre els motius principals per no denunciar, es troben no identificar la situació patida amb violència masclista o minimitzar-la en un 53,5 % dels casos, els sentiments de culpa o vergonya en un 14,2 %, la por en un 13,4 %, la durada o les característiques del procediment en un 12 %, o la dependència en un 5,7 %. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha titllat les dades de “molt preocupants” i ha assegurat que cal posar “les eines de les administracions i de les entitats per acompanyar les dones en aquesta denúncia”.
La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Elsa Artadi, ha assenyalat que la violència masclista no és un fet aïllat, sinó estructural de la nostra societat. Artadi ha instat administracions, entitats i societat a treballar plegades per erradicar el masclisme i ha advertit que les dades que recull l’enquesta són “del tot inacceptables”.
Segons l’enquesta, un 11,2 % de les dones han patit algun tipus de violència masclista per part d’homes que no són la seva parella ni exparella en l’últim any i un 49,9 %, des dels 15 anys. En l’últim any, qui va cometre aquesta violència va ser un desconegut en un 70,9 % dels casos, un conegut en un 33,4 %, i un familiar en un 0,5 %.
Pel que fa a l’espai, les agressions van tenir lloc, sobretot, en l’àmbit públic: un 20,9 % en locals d’oci; un 18,3 % en l’espai públic; un 17,1 % en el transport públic; un 12,5 % a casa; un 11,9 % al lloc de feina; un 7,3 % en les xarxes socials, un 3,3 % a casa d’algú altre, i un 3,2 % a l’escola o en un àmbit acadèmic.