Des de la seva entrada en funcionament, el 13 de desembre de 2010, el CUAP Sant Martí ha atès més de 202.000 visites d’urgències. En el darrer any, la mitjana és de 90 visites els dies laborals i fins a 188 els caps de setmana i festius. Com que estan equipats amb servei d’analítiques, radiologia i sales d’observació, aquests equipaments poden atendre urgències de medicina general que no requereixin hospitalització però també casos de traumatologia o pediatria que no siguin greus.

Hem contribuït a disminuir la saturació que patien alguns hospitals“, assegura Armando Casado, director d’aquest CUAP, que afegeix que “en atendre urgències des de centres d’atenció primària i portades per atenció primària, també hem aportat proximitat a la població“. Reconeix que “en un inici alguns usuaris veien amb reticència que les ambulàncies els portessin aquí i no a un hospital, però ara ens trobem molts pacients que gairebé prefereixen venir aquí, perquè és més proper, més familiar, i sovint la resolució sol ser més ràpida”. Casado també destaca que hi ha molta coordinació amb els CAP i els hospitals i això, diu, “és un valor afegit”.

Passats els primers cinc anys, centres com el CUAP Sant Martí han anat evolucionant i han guanyat en maduresa. També fan una important tasca de docència i participen en estudis de recerca. Però, a més, han ampliat les seves funcions i ara també atenen alguns pacients crònics que els deriven els equips de primària amb l’objectiu de tractar-los abans que empitjorin i requereixin hospitalització.

El futur: una població envellida

Per Casado, “ja no podem créixer més“. L’edifici de Sant Martí se’ls està quedant petit. “Rebem moltes ambulàncies i potser hem arribat al límit”, assegura. Però més enllà de créixer, per a ell un dels principals reptes de futur és replantejar les urgències a una població cada cop més envellida: “Potser toca replantejar-nos quin és el futur immediat pel que fa als tipus de pacients que estem veient, que cada vegada són més grans d’edat i més crònics.” Una replantejament que, segons ell, s’hauria de fer als CUAP però també en l’àmbit hospitalari.