L’Ajuntament ha aprovat per unanimitat eliminar l’ús del glifosat, l’herbicida més utilitzat al món, i buscar alternatives més ecològiques per suprimir les males herbes dels espais verds i la via pública municipals. L’Organització Mundial de la Salut havia alertat aquest març del potencial cancerigen del producte i diverses entitats civils n’havien demanat l’eradicació.

Daniel Agras, coordinador de prevenció de CCOO Parcs i Jardins, s’ha mostrat molt satisfet amb la mesura, i ha recordat que nombroses organitzacions ecologistes i de la societat civil havien demanat aquest gest a l’Ajuntament des de feia anys. Aquesta pressió es va incrementar els darrers mesos, quan l’Organització Mundial de la Salut va alertar, en aquest informe, que el glifosat era un element “potencialment cancerigen per als humans”.

L’acord municipal, aprovat per unanimitat a la Comissió d’Ecologia i Urbanisme d’aquest dimarts, estableix deixar d’utilitzar l’herbicida en tots els espais de propietat municipal de la ciutat, tant jardins com places i carrers. L’aplicació serà gradual i s’estableix el termini d’un any per buscar noves opcions.

Entre les alternatives hi ha utilitzar productes menys perjudicials per a la salut, arrencar les males herbes o deixar que creixin, tenint en compte que “hi ha un acord entre la comunitat científica que afirma que són positives per a la biodiversitat”.

El glifosat és l’herbicida més utilitzat mundialment, sobretot en agricultura, però també en zones forestals, urbanes i cases particulars.