Els trasllat dels presos es va fer hores després del motí. Dins de la presó hi havia més d'un centenar de funcionaris que no estaven de servei, però que, tot i això, es van acostar al centre per ajudar els companys. Segons la sentència, durant el trasllat des de les cel·les fins a la sala de reconeixements, els treballadors van fer una mena de passadís per on havien de passar els interns i allà els va caure una pluja de cops. JUAN MANUEL CANAVARO, víctima "En los pasillos me dieron en la boca, en el brazo, en la cabeza..." Les agressions van continuar dins la sala de reconeixements. XAVIER MARTÍNEZ, subdirector mèdic de la presó "Si un interno no quería caminar, se le invitava a que fuese un poco más rápido." Set de les víctimes van reconèixer el subdirectror mèdic del centre com la persona que els va colpejar. Per això, l'Audiència de Barcelona el condemna a tres anys i mig de presó, tot i que a efectes pràctics només n'haurà de complir un i mig. Als altres cinc funcionaris que s'asseien a la banqueta dels acusats els ha imposat penes menors, d'entre un any i quatre mesos de presó. La condemna és més baixa del que demanava la fiscalia. Entre d'altres, perquè el Tribunal no considera que el que va passar dins la presó fossin tortures i perquè tot el procés judicial s'ha allargat molt més del que estava previst.

Els altres cinc funcionaris, jutjats pels mateixos delictes, han estat condemnats a penes d’entre quatre mesos i un any de presó. En tots els casos el tribunal no ha considerat que els fets fossin constitutius d’un delicte de tortura, com va sol·licitar la fiscalia.

Tres dels nou funcionaris jutjats han estat absolts. La Generalitat, com a responsable civil subsidiària, haurà de pagar als interns indemnitzacions d’entre 250 i 750 euros. En la sentència, el tribunal explica que no té cap dubte que “al centre penitenciari hi va haver una situació de ‘no govern’ enmig de la qual els funcionaris van aprofitar per agafar les regnes i van fer el ‘passadís’ als interns”. El tribunal conclou que aquesta acció comporta “un delicte d’atemptat contra la integritat moral”, però rebutja la tesi de la fiscalia que defensava que els maltractaments van ser tortures per obtenir informació dels agredits.

En el motí de 2004, que va durar unes tres hores, els reclusos van ferir el subdirector del centre i van prendre com a hostatge un funcionari. Quan els mossos van sufocar el motí, els responsables van decidir traslladar una quinzena de reclusos. És aquest el moment que els funcionaris van aprofitar per insultar i agredir els presos.

 

Comparteix a: