La concentració s’ha convocat arran de la immobilització del vaixell de missions humanitàries de Proactiva Open Arms al port de Pozzallo, a Sicília, i la investigació engegada per la fiscalia italiana per tràfic de persones i associació criminal.

Entre els manifestants aquest migdia hi havia voluntaris que han participat en les missions de rescat de refugiats al Mediterrani. Aquests han alertat que la retenció del vaixell i la seva tripulació pot posar en risc la vida de milers de persones que creuen el Mediterrani en un intent de fugir de guerres, persecució o pobresa. Segons ha explicat un portaveu de l’ONG, Gerard Canals, ara mateix “la tripulació retinguda a Catània ja ha tornat a Barcelona, tret de dues persones que s’hi han quedat per custodiar l’embarcació”. Segons Canals, Itàlia “ha aturat una embarcació, no pas una organització” i ha sentenciat: “Seguirem endavant”.

Una altra de les entitats convocants de la mobilització, Stop Mare Mortum, ha alertat que “estan criminalitzant les organitzacions i les persones que dia rere dia defensen els drets humans al mar Mediterrani”, ha explicat una de les portaveus, Adriana Cabecerán. A banda dels voluntaris, també s’han manifestat en solidaritat amb els cooperants catalans altres persones a títol individual, i han posat fi a la concentració un carrer més enllà de l’oficina comunitària: just al davant del consolat d’Itàlia.

La societat civil i l’Ajuntament de Barcelona, al costat de Proactiva Open Arms

Les mostres de suport cap a l’entitat de salvament han arribat des de molts àmbits. D’una banda, s’ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures a través de la plataforma Change.org —que ja supera les 179.000 firmes— per demanar al Ministeri d’Afers Exteriors que exigeixi a Itàlia l’alliberament del vaixell retingut i desestimi les acusacions que recauen sobre l’organització.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha mostrat aquesta setmana el seu suport a Proactiva i ha assegurat que l’actitud d’Europa “fa vergonya”.