300 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat aquest dissabte al migdia davant de l’oficina del Parlament Europeu al passeig de Gràcia, sota el lema “Salvar vides no és delicte”. Ho han fet en suport de l’ONG de salvament marítim Proactiva Open Arms, a qui la fiscalia italiana investiga per, suposadament, afavorir la immigració clandestina després de rescatar més de 200 immigrants a la deriva.

La concentració s’ha convocat arran de la immobilització del vaixell de missions humanitàries de Proactiva Open Arms al port de Pozzallo, a Sicília, i la investigació engegada per la fiscalia italiana per tràfic de persones i associació criminal.

Entre els manifestants aquest migdia hi havia voluntaris que han participat en les missions de rescat de refugiats al Mediterrani. Aquests han alertat que la retenció del vaixell i la seva tripulació pot posar en risc la vida de milers de persones que creuen el Mediterrani en un intent de fugir de guerres, persecució o pobresa. Segons ha explicat un portaveu de l’ONG, Gerard Canals, ara mateix “la tripulació retinguda a Catània ja ha tornat a Barcelona, tret de dues persones que s’hi han quedat per custodiar l’embarcació”. Segons Canals, Itàlia “ha aturat una embarcació, no pas una organització” i ha sentenciat: “Seguirem endavant”.

Una altra de les entitats convocants de la mobilització, Stop Mare Mortum, ha alertat que “estan criminalitzant les organitzacions i les persones que dia rere dia defensen els drets humans al mar Mediterrani”, ha explicat una de les portaveus, Adriana Cabecerán. A banda dels voluntaris, també s’han manifestat en solidaritat amb els cooperants catalans altres persones a títol individual, i han posat fi a la concentració un carrer més enllà de l’oficina comunitària: just al davant del consolat d’Itàlia.

La societat civil i l’Ajuntament de Barcelona, al costat de Proactiva Open Arms

Les mostres de suport cap a l’entitat de salvament han arribat des de molts àmbits. D’una banda, s’ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures a través de la plataforma Change.org —que ja supera les 179.000 firmes— per demanar al Ministeri d’Afers Exteriors que exigeixi a Itàlia l’alliberament del vaixell retingut i desestimi les acusacions que recauen sobre l’organització.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha mostrat aquesta setmana el seu suport a Proactiva i ha assegurat que l’actitud d’Europa “fa vergonya”.