Rec Comtal barcelona

Comença la primera de les dues fases d’obres per reivindicar el patrimoni històric i natural del rec Comtal i donar-lo a conèixer. Això es traduirà en la renaturalització de la sèquia mil·lenària i la creació d’un camí per a vianants i bicicletes que unirà, en paral·lel al rec, els barris de Vallbona i la Trinitat Vella. Dos barris veïns però no ben connectats. La primera fase comprèn el tram central al llarg dels horts de la Ponderosa: des del pont de la Vaca (sota el carrer de Castelldefels) fins a la benzinera propera a l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) del Besòs.

Segons l’Ajuntament, les obres tenen una previsió de 10 mesos i les durà a terme el Consorci del Besòs. Al projecte s’hi destinaran 916.000 euros, amb finançament dels fons europeus Next Generation.

obres rec comptal agost 2024

Potenciar la biodiversitat

El projecte global vol millorar urbanísticament l’entorn del rec Comtal però també potenciar-ne la biodiversitat. A la sèquia habitualment hi viuen ànecs, peixos, rates grises, i moltes altres espècies d’aus. Per això es preveu una intervenció de renaturalització de l’entorn immediat, amb la plantació de molt més verd, on no es preveu l’accés públic. També es crearà un refugi de biodiversitat i diferents punts de relació i observació d’ocells al llarg de l’itinerari.

obres rec comptal agost 2024

Nous sistemes de reg a la Ponderosa

El rec Comtal neix a una mina d’aigua de Montcada i si bé en el passat arribava al centre de Barcelona, actualment l’únic tram viu i en ús a Barcelona el tenim a Vallbona. Allà encara es fa servir per regar els horts de la Ponderosa, els últims camps de conreu professional de la ciutat. Tanmateix aquest projecte proposa modificar el sistema de reg d’aquesta plana agrícola per guanyar en eficiència i estalvi d’aigua. Ara es rega per inundació, seguint els mètodes ancestrals, i es proposa implantar mètodes com el degoteig a partir d’un dipòsit de captació d’aigua del rec Comtal.