Barcelona recordarà 12 víctimes de les deportacions del règim nazi a la nostra ciutat, amb la instal·lació de 12 “stolpersteine”, les anomenades llambordes de la memòria, com a homenatge a 10 barcelonins i dues barcelonines. Cada llamborda porta el nom de la persona, la data de naixement, d’exili, de deportació i indica si hi va morir o si va sobreviure.

Durant el mes de maig els estudiants de nou instituts de secundària i batxillerat col·locaran les llambordes en els llocs que s’ha pogut documentar que van viure. Es farà en presència de familiars o amics de les víctimes, com a culminació de la segona edició del programa memorial Stolpersteine, coordinat des de la Regidoria de Memòria Democràtica amb els amicals de Mauthausen i altres camps, i de Ravensbrück.

10 homes i dues dones

Abans els alumnes han estudiat les biografies de les persones homenatjades, amb les amicals i els familiars dels deportats. A més, analitzen els contextos socials i històrics que van afavorir l’ascens del feixisme i del nazisme. En aquesta segona edició hi haurà 10 homes i dues dones, la majoria militants d’esquerres, que van formar part de la resistència i van ser detinguts a França pels nazis.

La primera llamborda ha estat aquest divendres per a Eliseu Villaba (1905-1977), al carrer de Ferlandina, 65 davant la seva filla. Militant d’ERC, va passar per diversos camps francesos, abans de ser deportat a Mauthausen i a Gusen. Finalment va ser alliberat i va tornar a Barcelona. Va morir en un accident de cotxe el 1977. “Va ser un supervivent i un dels fundadors de l’Amical. Ara queda l’emprenta de la seva lluita per la llibertat”, afirma Juan Manuel Calvo Gascón, president Amical Mauthausen.

Col·locació de la llamborda a Eliseu Villaba

Aquesta llamborda l’ha posat l’Institut Infanta Isabel d’Aragó que a més posarà la de:

  • Secundina Barceló (1910-?) al carrer de Roger de Llúria, 21. Alliberada a Ravensbrück.

L’Institut Teresa Pàmies instal·larà les llambordes de:

  • Josep Miret (1907-1944) al carrer d’Aribau, 68. Va passar per Mauthausen i va morir a Floridsdorf.
  • Max Stammreich (1935-1944) al carrer del Dr. Bové, 6. Jueu, va passar per Saint Cyprien, Stalag VIII-C, Mauthausen, Gusen i va morir al castell de Hartheim.

L’Institut Icària instal·larà les llambordes de:

  • Mariano Rizo (1919-1997) al carrer d’Escòcia, 6. Deportat a Stalag VIII-C i D, Mauthausen i Gusen.

El CFA Montserrat Roig instal·larà les llambordes de:

  • Carlos Grey (1913-1982) al carrer d’Atenes, 3. Va sobreviure a Mauthausen. És la primera persona afrodescendent espanyola amb una llamborda.

L’Institut Lluís Vives instal·larà les llambordes de:

  • Amadeu López (1922-1980) a la Gran Via de les Cots Catalanes, 296. Un dels fundadors de l’Amical de Mauthausen.

L’IE Arts instal·larà les llambordes de:

  • Mariano Carilla (1892-?) al carrer de les Cabres ,6. Saint Cyprien, Stalag VIII-C, Mauthausen, Gusen i va ser mort al castell de Hartheim.
  • Mercedes Núñez (1911-1986) al carrer de Santa Anna. Ravensbrück.

L’Institut Alzina instal·larà les llambordes de:

  • Francisco Soto (1917-1941) al carrer de Sant Andreu, 257. Stalag V-D, Mauthausen, Gusen i va ser mort al castell de Hartheim.

L’IE Sicília instal·larà les llambordes de:

  • Joan de Diego (1915-2003) al carrer de Sardenya, 190. Diversos stalags i Mauthausen.

L’Institut Menéndez Pelayo instal·larà les llambordes de:

  • Llorenç Vitrià (1908-1941). Les Alliers, Mauthausen i va morir a Gusen.

L’Stolpersteine, un programa memorial internacional

Les llambordes de la memòria provenen de la Fundació Denmig, que gestiona a tot Europa la proposta memorial de les “stolpersteine”, creada per l’artista alemany Günter Denmig als anys 90. La idea és que les llambordes siguin un element simbòlic a l’espai públic, en record de les absències de totes aquelles persones deportades als diversos camps d’extermini. En l’actualitat, hi ha més de 70.000 “stolpersteine” en una vintena de països.