Els resultats de la investigació són esperançadors. Es tracta d'un malalt de VIH de Barcelona, que també patia un limfoma, i a qui es van trasplantar cèl·lules mare d'un cordó umbilical amb una mutació. JAVIER MARTÍNEZ, investigador ICREA d'IrsiCaixa La sang d'aquest cordó umbilical té una mutació que fa que a les seves cèl·lules hi falti una proteïna, la CCR5. Un element que el VIH necessita per desenvolupar-se. De fet, les anàlisis que es van fer al pacient van mostrar que, gràcies al trasplantament, el VIH es feia imperceptible. Tot i això, aquest tractament només es pot aplicar en casos molt determinats perquè la intervenció és de risc molt elevat. Arran dels bons resultats el tractament s'ha començat a aplicar en 11 malalts més i ara esperen que per a ells també es confirmin els bons pronòstics. Des del Banc de Sang i Teixits de Barcelona ja han pogut identificar quines de les seves reserves de cordons umbilicals tenen la mutació que es necessita, una particularitat que només té un 1% de la població europea. SERGI QUEROL, director tècnic del Banc de Cordó Al Banc ja treballen amb un programa per poder seleccionar els cordons umbilicals que hi arriben segons si tenen la mutació o no.

Els malalts a qui s’està realitzant el tractament reben un trasplantament de cèl·lules mare provinents de donacions de cordó umbilical. Aquests cordons, però, no són comuns sinó que tenen una mutació genètica que només es presenta en l’1% dels europeus. La mutació fa que a les seves cèl·lules hi falti una proteïna, la CCR5, un element que el VIH necessita per desenvolupar-se. El pacient barceloní a qui es va aplicar el tractament va reduir la presència de VIH fins a nivells gairebé imperceptibles, tot i que va morir poc després a causa d’una leucèmia. Precisament, aquesta medicació només s’aplica a pacients malalts de VIH i leucèmia que necessiten un trasplantament perquè els riscos de la intervenció són molt elevats.

Des del Banc de Sang i Teixits de Barcelona ja han pogut identificar 56 cordons umbilicals amb la mutació que es necessita a les seves reserves i ja estan a disposició dels investigadors de l’IRSI Caixa i l’Institut Català d’Oncologia per tirar endavant més investigacions. A més, al Banc ja es treballa amb un programa per poder seleccionar els cordons que hi arriben segons si tenen la mutació o no.

El barceloní objecte d’estudi és el primer cas conegut al món d’algú a qui s’ha sotmès amb èxit a un trasplantament de cèl·lules de cordó umbilical amb la intenció de curar-lo del VIH. Anteriorment, un alemany també infectat va aconseguir guarir-se el 2007 després de rebre cèl·lules mare de medul·la òssia, resistents al VIH en mutar.